A halottlátó hazudik. Mindegyik – Ceglédi Zoltán jegyzete

Valahol a Fargo és a Roncsfilm között pendlizne a történet, de ott van benne a reflektálatlan, sőt, címlapra pakolt ezotéria. Pont most, pont ezekben az időkben.
Ceglédi Zoltán

2022. január 21. 09:57

A halottlátó hazudik. Mindegyik –
Ceglédi Zoltán jegyzete

Mi történt? Egy 29 éves férfi nem viselt maszkot, a rendőrök kíméletlenül lecsaptak rá, megbírságolták, a pénzt nem tudta befizetni, ezért tíz napra börtönbe került Baracskán. Ez idáig kábé ugyanolyan történet, mint amikor pár éve jogvédők szakmányban mentettek meg börtöntől olyan mélyszegénységben élő, szerencsétlen sorsú embereket, akiket a rendőrök az utcán akár ötvenezer forintra is megvágtak, mert előbbiek biciklije nem volt szabályszerűen felprizmázva, vagy a nyárdélutáni tűző napsütésben nem volt elég fényes a lámpájuk. Szabály, szabály, de mégiscsak... fölvethetnénk a kérdést, hogy mennyire arányos akár a bringacsengő, akár a maszk hiánya miatti, akár „csak” tíznapos börtön, de ezt már ki sem nyitom, igazából a folytatás miatt írok az egészről. A börtönből szabaduló fiatalembernek ugyanis elromlott a telefonja, az édesanyja egy idő után már másokon keresztül sem tudta elérni, ezért aggódott, és jobb híján a nyilvánossághoz fordult a fiát keresve. A sztorit a Blikk írta meg, így lelték fel a Csepelre került férfit, aki ott lakott és vállalt munkákat.

 

No, és a feltalálás előtt, most figyeljenek, itt a lényeg, szó szerint idézem: „még egy halottlátó is azt üzente neki (mármint az édesanyának – CZ), hogy a gyermeke nincs életben, a maradványait pedig a Dunában kell keresni”.

 

Nem tudom, mennyire arányos tíz nap börtön egy maszkhiányért, de hogy önmagában ezért az undorító, hazug üzenetért szeretnék a küldőnek hónapokat egy magánzárkában odaverni, az biztos.

Kezdjük az elején: nincs olyan, hogy halottlátó. Ezt az állításomat bíróság előtt is vállalom, pereljen be nyugodtan mind.

 

A „halottlátó” hazudik. Az összes.

 

Pontosabban: a halottlátók valójában vagy hallucináló futóbolondok, vagy olyan lelketlen gazemberek, akik gyászoló családtagokat fosztanak ki, azt hazudva, hogy elhunyt szerettük a látón keresztül üzen. Jó pszichológus és silány minőségű ember, aki erre üzletszerűen képes. Károkozása pedig nem csak lelki természetű. Képzeljünk el egy olyan esetet, amikor valaki leáll eltűnt családtagja keresésével, vagy rossz irányba indul el – a hazug üzenet miatt! Képzeljük el, amint egy halottlátó miatt nem a lehetséges tartózkodási helyeken plakátoznak az élő után, hanem valahol tök máshol keresnek egy holttestet! És képzeljük el, mit összehazudozik ilyenkor egy „halottlátó” jó pénzért a családnak az „elhunyt” nevében, aki adott esetben nagyon is él!

 

 

No, és azt gondolná az ember, hogy erre már csak színre lép a tudomány és a racionális gondolkodás élharcosa, aki véleményének nyilvános vitákban és riportműsorokban ad bátran hangot, és a tiszta ész nevében száll szembe a szerinte nagy tömegek elméjét megfertőző különféle téveszmékkel, hogy e személyes misszióját valóra váltsa. Ó, de nem. Itt is pont ugyanaz történik, mint amikor a súlyos, de pechjére nem koronás beteget az orvosi ellátásban hátrébb sorolják, mondván, most tombol a hapcikron. Ezt az összes nyomorult vajákost is skrupulus nélkül betolják a tévés magazinműsorba, hogy az azt követő híradóban már az ötödik oltás kapcsán kérdéseket megfogalmazókat is tudományellenes szektás őrülteknek kiáltsák ki. A címlap egyik felén alusipkázzák azt, aki arról érdeklődik, hogy mi az alapja egy feltűnően improvizatívnak tűnő állításnak, alatta meg elmondják, hogy milyen 2022-t „ígérnek a csillagok”.

 

És heló, Fidesz, hogy erre is szóljak: miféle kereszténydemokrata kormányzás az, ami a nyilvánvaló babonás kuruzslással sem kezd semmit?

 

Fogalmam sincs, lesz-e kormányváltás, de az elmúlt két évben az ellenzék annyit kiabált már csupa nagybetűvel színes háttér előtt az álhírek elleni küzdelemről, tiszta tudományról, bizonyítékalapú orvoslásról és felelős közbeszédről, hogy joggal várja el az ember a bejelentést: Márki-Zay Péter kormányától a halottlátók és távgyógyítók, homeopaták és csodaszerárusok a mainál jóval keményebb elbánásban részesülnek, ugye? Ma egy hiányzó maszkból lehet tíz nap börtön Baracskán. Mit adnak majd annak, aki kuruzslóként sokkal nagyobb veszélyt jelent mások életére, egészségére?