A hallgatói sikerességet támogató program indul az egyetemen

A hallgatók lakhatását segítő ösztöndíjakról, az ügyintézési díjak elengedéséről, a kollégiumi elhelyezés javításáról és a férőhelyek bővítéséről, valamint a tanrendváltozásról szóló megállapodást kötött a Szegedi Tudományegyetem vezetése, a hallgatói önkormányzat és az intézményt fenntartó alapítvány csütörtökön.
Vass Imre

2022. február 10. 16:03

A hallgatói sikerességet támogató program indul az egyetemen

Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta, a megállapodás kiváló példája annak, hogy a modellváltással hatékonyabbá válik az egyetem és fenntartója közötti együttműködés.

 

A megállapodás értelmében az alapítvány idén 200 millió forint kiegészítő forrást biztosít a hallgatói lakhatási és sikerességi ösztöndíjak bővítéséhez.

 

A 2022-2023-as tanévtől megszűnnek a késedelmes ügyintézésért fizetendő, valamint a tanulmányi kötelezettség teljesítésével kapcsolatos díjak, például a kredittúllépési, a tárgyújrafelvételi vagy az utóvizsgadíj. Így az SZTE-n a jövőben, más hazai felsőoktatási intézménnyel ellentétben, a hallgatóknak semmilyen pluszkiadással nem kell számolniuk tanulmányaik során - írták.

 

A szabályzat módosításával könnyebbé válik a hallgatók kollégiumok közti átjelentkezése, és hatékonyabb lesz az intézmények működtetése. Program indul a kollégiumok felújítására, továbbá új kollégiumi férőhelyek kialakítását, bérlését tervezik.

 

A tanulmányi és vizsgaszabályzat felülvizsgálata után bekerülnek a távolléti oktatás hallgatók által elismert eredményei a nappali oktatásba, korszerűbb lesz a kreditátvitel, így egyszerűbbé válik az EUGLOH - Európai Egyetemi Szövetségben vagy a Coursera for SZTE programban teljesített kurzusok beszámítása a tanulmányokba. Javítják a szakok közti átjárhatóságot, és tovább bővítik a lemorzsolódást csökkentő intézkedéseket.

 

Fendler Judit kancellár reményét fejezte ki, hogy jövő márciustól újabb kétszáz, első kategóriás férőhellyel bővül az intézmény kollégiumi kapacitása. Úgy fogalmazott, az infrastrukturális fejlesztések célja, hogy minél több fiatal menjen az SZTE-re tanulni, és minél jobban érezzék ott magukat.

 

Fotó: Sahin-Tóth István (SZTEinfo)

 

Címlapon

mutasd mind