A háborús infláció hazugság – Nemes István olvasói levele

Az áremelkedés sajnos nagyon is valódi, csak a fideszes magyarázata nem igaz.
Szeged.hu

2022. június 22. 09:35

A háborús infláció hazugság –
Nemes István olvasói levele

Honnan tudjuk, hogy tényleg nagy baj van a gazdaságban? Például abból, hogy a szerény körülmények között élő, megtakarításokkal nem rendelkező miniszterelnök épp most emeltette meg a fizetését havi bruttó 4,8 millió forintra. Nyilván úgy érezte, hogy az elszabadult élelmiszerárak miatt egyre nehezebben jön ki a pénzből. Milyen kár, hogy a pedagógusok és az egészségügyi dolgozók bérét nem tudja az országgyűlés ilyen egyszerűen, egyetlen szavazással megemelni (nem a fenéket nem, csak akarni kellene).

 

Szintén a helyzet súlyosságát mutatja, hogy a Fideszben kitaláltak az árak emelkedésének egy fantázianevet: „Háborús infláció”. Senkit ne tévesszen meg ez az Orbáni szójáték. A frappáns kifejezés egyetlen egy célt szolgál, mégpedig azt, hogy elkenje a kormány felelősségét. Mert ha minden bajunkat a háború okozza, akkor egyrészt nem a kormány tehet róla, másrészt megoldania sem neki kell.

 

Csakhogy ez így hazugság! Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy valójában a 2021 júliusa óta, vagyis egy teljes éve gyorsuló ütemben értéktelenedik el a fizetésünk. Azóta nő folyamatosan az infláció, amit Putyin háborúja csak súlyosbított. Ha véletlenül most vasárnap kitörne a béke, az sem oldaná meg egy csapásra a gazdasági problémáinkat. Ugyanis:

  • Az Orbán-kormány évek óta szándékosan konfliktust szít az Európai Unióval, ami miatt a nekünk járó milliárdos fejlesztési pénzek nem érkeznek meg.
  • Ennek is köszönhetően a forint történelmi mélyponton van, így minden, amit külföldről vásárlunk megdrágul.
  • Nagyban hozzájárult az árak emelkedéséhez az is, hogy a Fidesz példátlan választási osztogatást folytatott idén, és évek óta felelőtlenül gazdálkodott a közpénzzel.
  • És akkor még nem is említettük a koronavírus-járvány hatását, a nemzetközi ellátási-láncok problémáit, az évek óta tartó alacsony kamatokat.

 

Súlyos, összetett és globális problémáról van szó, amit a magyar kormány eddig nem kezelt, hanem csak súlyosbított. Megoldani rövid távon nagyon nehéz. De azt elvárnánk, hogy egyrészt vállalják a felelősséget a hibáikért, másrészt pedig sürgősen nyújtsanak segítséget azoknak, akiknek a megélhetés egyre nagyobb kihívást jelent. Most a szolidáris politikának jött el az ideje, nem pedig a hatvanpusztai kastély és a budai vár között ingázó miniszterelnök fizetésemelésének.

Címlapon

mutasd mind