A gyorséttermi dolgozók is többet keresnek a pályakezdő tanároknál

A legmagasabb a szakorvosok, a politikusok és a sportolók fizetése.
Kékes Viktória

2022. december 05. 10:20

A gyorséttermi dolgozók is többet keresnek a pályakezdő tanároknál

A KSH vezet egy igen érdekes és részletes statisztikát, amiből 462 foglalkozás szerint elérhető a teljes foglalkoztatásban dolgozók bruttó átlagos fizetése, mégpedig korosztályok szerint. Ebből a G7 összegyűjtötte a tíz legjobban és legrosszabbul fizetett hazai szakmát.

 

Az általuk készített táblázatból kiderül, hogy 2021-ben a szakorvosok keresték a legtöbbet havi bruttó 2 milliós átlagfizetéssel, őket az országgyűlési képviselők és miniszterek, államtitkárok követtek 1,7 milliós bruttóval. Harmadik helyen a sportolók álltak 1,6 millióval.

(forrás: KSH/G7)

A top 10-es listából fájóan hiányoznak a kutatók, egyetemi tanárok, akik elméletileg egy társadalom tradicionálisan fontos szereplőinek tekinthetők. 

 

A tanárok fizetésére is külön érdemes kitérni: az 50 év alatti általános iskolai tanárok és óvodapedagógusok kevesebbet keresnek, mint a titkárok és titkárnők, de a legtöbb gépkezelő is jobban keres.

(forrás: KSH/G7)

Különösen az életkor szerinti fizetési eloszlás érdekes. A tanári szakma az idősebbeknek sem kínál magas béreket, de 50 év felett éri csak utol a gépkezelők, titkárnők vagy séfek fizetését. 

 

Szégyen, de igaz: egy tanárnak hosszú évtizedeket kell az egyetem elvégzése után dolgozni, hogy keresete egyáltalán elérje a felsőfokú képesítés nélküli, betanított munkák fizetési szintjét. 

 

A tanári pályán tehát kiemelt szerepe van az életkornak a bérezésben, addig a közigazgatási állásoknál például koránt sincs így. 

(forrás: KSH/G7)

Harminc év alatt – az akár politikai kegyből is adható –közigazgatási állásokban lehet a legtöbbet keresni, illetve államtitkárként vagy politikusként.

 

A másik, már fiatalon is jó kereseti lehetőséget biztosító szakma a hivatásos sportolóké. Esetükben a magas fizetéseket az szokta indokolni, hogy hamar kiöregszenek, és így rövid idő alatt kell sokat keresni. 

 

A magyar sport azonban ebben is más, mint a világ: míg a 30-as magyar sportolók havi 1,4, a 40-esek 1,5 milliót keresnek. Az 50-es éveikben járó magyar sportolók sem minősülnek szeniornak, még 1,7 milliót megkeresnek havonta. Ennek hátterében az olimpiai életjáradék állhat, ami nemzetközileg példátlanul magas bevételt biztosít a szintén világszerte a legmagasabbak közé tartozó sikerdíjak mellé. 

 

A G7 a fentiek alapján kiemeli: jól mutatja a magyar gazdaság működését, hogy a legjobban fizetett négy szakma szinte teljességében állami pénzből működik, a legjobban fizetett munkakörök fele állami.