A „guruló dollárok” miatt megváltoztatja a kampányfinanszírozás szabályait a Fidesz

Az ellenzéknek juttatott külföldről érkező támogatásoknak is véget vetnek
Kékes Viktória

2023. március 28. 10:22

A „guruló dollárok” miatt megváltoztatja a kampányfinanszírozás szabályait a Fidesz

Pár hónapja derült ki, hogy a Márki-Zay Péter vezette Mindenki Magyarországa Mozgalom és más szervezetek csaknem 4 milliárd forint támogatást kaptak Amerikából, az Action for Democracy nevű civil szervezettől. A Fidesz propaganda teljes vállszélességgel vetette rá magát a témára,a nemzetbiztonsági szolgálatok vizsgálatot indítottak, Windisch László pedig az Országgyűlésben arról beszélt, hogy 

 

„az ellenzéki pártok kampányát a Mindenki Magyarországa Mozgalmon keresztül külföldi forrásokból is finanszírozták, ami tiltott, és egy ország szuverenitása és demokráciája ellen a legkomolyabb támadás”. 

 

Az Állami Számvevőszék elnöke szerint ezért a vizsgálatba be kell vonni a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt is. 

 

A nyilvánvaló propagandacélokon túl azonban az eset a vészcsengőt is megnyomta néhány fideszes fejében azzal kapcsolatban, hogy az itthon a végtelenségig kivéreztetett ellenzék külföldről talán még mindig képes pénzt szerezni.

 

Így aztán gyorsan döntöttek arról, hogy még ezt a lehetőséget is kinyírják. Még a jövő tavaszi választások előtt módosítják (ismét) a választási törvényt, ezúttal a kampányfinanszírozás szabályait változtatják meg. Ezt elsőként a múlt heti kormányinfón lebegtette be Gulyás Gergely, amikor arról beszélt, hogy  

 

„Itt az ideje annak, hogy a kiskapukat becsukjuk, segítsük a választások tisztaságát, az egyenlő feltételek teljesülését, gátat vetve a gazdasági és külföldi szereplők befolyásolási kísérleteinek”.

 

Erre erősített rá hétfőn Kósa Lajos, amikor a Mandinernek arról beszélt, hogy (a Fidesztől jól megszokott módon) egyéni képviselői indítvány formájában kerül majd az Országgyűlés elé a választási törvény módosítása. A cél a Fidesz alelnöke szerint változatlan:

 

„külföldiek, vállalatok, egyéb külsős szervezetek ne vásárolhassák fel a képviselőket, polgármestereket, frakciókat”.

 

Kósa szerint 

 

„úgy fair, ha lehetőség szerint minden szereplő azonos feltételekkel induljon a választáson. El kell érni, hogy külföldiek anyagilag ne befolyásolják a voksolás folyamatát, ahogy olyan szereplők sem, akik bár nem alanyai a választójognak (például vállalatok, befektetők), mégis jelentős érdekeik fűződhetnek az választáshoz”.

 

Megmosolyogtató érvelés ez épp a Fidesz egyik vezetőjétől, hiszen a kormánypárt az olyan álcivil szervezetekkel, mint például a CÖF, folytat rendszeresen közpénzből pártkampányt, a kormányzati tájékoztatásnak kikiáltott kormányzati propagandára fordított milliárdokról már nem is beszélve.

 

Ligeti Miklós, a Transparency International magyarországi igazgatója a törvénymódosítás kapcsán a Népszavának azt mondta, annak valós célja az ellenzék számára külföldről érkező esetleges forrásokat biztosító csapok elzárása. A szándék szerinte egyértelmű: a Fidesz belföldön már kontrollálja a forrásokat és a pénzmozgásokat, mivel a külföldet a Fidesz nem tudja kontrollálni, ezért azt szankcionálni és tiltani akarja. Ennek semmi köze a fair szabályokhoz, a választás tisztaságához vagy az egyenlő feltételek megteremtéséhez.

 

Tordai Bence, a Párbeszéd képviselője az RTL Híradónak azt mondta, szerintük nincs szükség a törvénymódosításra, hiszen 

 

„A törvények ellenőrzése, betartatása, végrehajtása már mind a Fidesz kezében van. Nincsenek már független intézmények. Ha az ellenzék betart minden szabályt, akkor is megbüntetik, ha a Fidesz elcsalja a kampánypénzeket, akkor sem büntetik meg. Innentől kezdve ez is csak a bohóckodás kategóriája”.

 

 

A Fidesz saját kénye-kedve szerint rendszeresen módosítja a választási szabályokat. Legutóbb például megemelte az egy jelölő szervezet által kötelezően indítandó egyéni jelöltek számát a listát állítani akaró pártok számára – ezzel mintegy elintézve, hogy a Kutyapárt több mint kétszer annyi körzetben induljon, mint ahány helyen eredetileg tervezte. Az akkori módosítást is egy önálló képviselői indítvánnyal vitték a parlament elé, egy volt jobbikos képviselő, az azóta szingapúri külszolgálati feladatot kapó Volner János nyújtotta be a javaslatot.