A gázáremelésből származó pénzből 350 milliárdot odaad Orbán az egyik oligarchájának – Besenyei Zsolt jegyzete

Magyarország elrablása a gazdasági válság fenyegetése és az állam csődközeli helyzete ellenére sem szünetel.
Besenyei Zsolt

2022. augusztus 22. 16:36

A gázáremelésből származó pénzből
350 milliárdot odaad Orbán az egyik oligarchájának – Besenyei
Zsolt jegyzete

Néhány évvel ezelőttig Orbán rendre elmondta, hogy mi a gazdaságpolitikájának a prioritása. Tudniillik, hogy az energia-, a bank-, a média- és az élelmiszer-kereskedelmi szektor, vagy legalább annak döntő hányada „magyar” kézbe kerüljön. Amin természetesen azt kellett érteni, hogy a NER, azaz a Fidesz és Orbán-közeli oligarchák kezébe.

 

Mostanában ezt már nem hangoztatják, csak csinálják, és részben el is érték a céljukat. A négyes sor – energia, pénzügy, média, élelmiszer – közben kibővült a távközléssel. Ennek jele a magyarországi Vodafone felvásárlásáról kötött előzetes megállapodás is. A kijelölt tulajdonos a kormányzati informatika udvari beszállítója, Jászai Gellért 4iG nevű cége.

 

A módszer minden esetben ugyanaz.

Irányított és túlárazott tenderekkel, állami pénzből feltőkésítenek egy (elvben) magánpiaci, valójában persze Orbán-strómanként működő szereplőt. Így lett a Fidesz-vezér gyerekkori barátjából, a veszteséges gázszerelőből az ország leggazdagabb embere. Ugyanez történik Jászaival, Mészáros egykori beosztottjával, akit a távközlési piac felvásárlására jelöltek ki. Megvette már a Digit és az Invitelt, most a Vodafone a célpont.

 

Ehhez azt a pénz használja, amit

  1. az államtól kapott,
  2. amit az állami bankok (a már elfoglalt pénzügyi szektor) nyújt neki hitelként, állami garancia mellett,
  3. az állam maga is beszáll kisebbségi, 49 százalékos tulajdonosként. Azaz 350 milliárddal támogatja Jászai akvizícióját.

 

Az előbbi kettő is, de kivált az utóbbi a pénzpocsékolás tankönyvi példája:

  • megéri ugyanis 50 százalék fölötti tulajdonrészt szerezni egy cégben, ha az irányítás átvétele a cél.
  • Megéri továbbá az 5–10 százalékos tulajdonrész, ha az osztalék- és a haszonszerzés a cél.
  • 10 és 50 százalék között viszont nincs kézben az irányítás, és túl nagy a kockázat az esetleges veszteségre. Itt tehát az történik, hogy az állam – azon túl, hogy már a 4iG-t is közpénzből tőkésítették fel – többszázmilliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújt Jászai invesztíciójához, amiért cserébe nem kap semmit.

 

A kormány mondhatja persze, hogy a veszteséges működésre nincs nagy esély. És valóban. Észrevehetjük, hogy az Orbán által célpontként kijelölt szektorok úgynevezett garantált piacok, tehát bennük nem kell versenyezni a világpiacon.

 

A magyar fogyasztó nincs abban a helyzetben, hogy Dániában tankoljon, romániai szolgáltatótól vegye a gázt, francia újságból tudja meg a magyar híreket. A NER állami közreműködéssel irtja ki a piaci versenyt, szünteti meg a szabad piacgazdaságot, hozza monopol- vagy oligopolhelyzetbe a kedvezményezett, és hozzá köthető, továbbá leginkább strómangyanús vállalkozásokat.

 

A távközlési szolgáltatásokat például három cég biztosítja Magyarországon:

  • a Telekomot – állami tendereken ígért győzelmekért cserébe – már korábban maguk mellé állították.
  • A Telenort Mészáros már évekkel ezelőtt fel akarta vásárolni, de egy (azóta balesetben meghalt) cseh üzletember többet ígért érte.
  • A Vodafone-t pedig most Jászai tervezi megvenni.

 

Aki Magyarországon telefonálni akar, annak pedig nincs más lehetősége, mint az említettek egyikével szerződni. Ez a garantált piac, és kész is az illiberális gazdaság, ahol elvileg van verseny és szabadság, de csak az exportorientált ágazatokban, mert a NER versenyképtelen cégei oda nem tudják betenni a lábukat.

 

A 4iG–Vodafone-ügyletnek további következménye lehetne, hogy a kormány és a Fidesz ezután rálát a vodások hívásaira és üzeneteire, de ez nem érdemi változás. Már most is rálát, és eddig is rálátott, itt nincs semmi nóvum vagy fejlemény.

 

Valójában Magyarország elrablása történik, ami a gazdasági válság fenyegető réme, és az állam csődközeli helyzete ellenére sem szünetel.

 

Egy esetleges forintösszeomlás vagy államcsőd, továbbá az ennek elkerülésére meglépett újabb drasztikus gázáremelés (ezek mindegyike reális lehetőség, nem múlt el a veszély) elvezethet oda, hogy megroggyan a kormány támogatottsága, a Fidesz veszít a választáson és Orbán kizuhan a politikai hatalomból.

 

De csak abból: a gazdasági megmarad neki.

Egy esetleges új kormány azzal a helyzettel szembesülne, hogy bár a törvényhozás és a végrehajtás formálisan a kezében van, a hatalommegosztás további intézményei, az Alkotmánybíróságtól az Ügyészségen át a Versenyhivatalig (amelyik a Vodafone-felvásárlást is gond nélkül át fogja engedni) vagy a Költségvetési Tanácsig, ellene dolgoznak.

 

Továbbá, hogy a magyar gazdaság körülbelül harminc százaléka is közvetlenül Orbán kezében van. És ez a szám napról napra nagyobb lesz, amíg hatalmon tud maradni. A nemzetvezető egyre csak gyarapszik. Magyarország hátra megy, nem előre, vissza a középkor irányába, ahol a király kezében volt minden föld, azaz a politikai mellett a gazdasági hatalom is.

 

Ebben nincs semmi nóvum, eddig is ezt csinálták, ezután is ezt fogják. Az újdonság annyi, hogy a kormány ezúttal már nem uniós pénzből, hanem a megemelt gázárakból finanszírozza egyik strómanjának a terjeszkedését. Voltaképpen a Fidesz támogatói már nem kizárólag a szavazataikkal, de a saját pénzükkel is hozzájárulnak az Orbán-vagyon gyarapodásához.

 

Egyszerű a matek. A gázáremeléssel 1000 milliárd forintos kiadástól szabadul meg a kormány. Ennek harmadát adja oda az egyik oligarchának. A családi házban élő Fidesz-szavazók minden bizonnyal legalább harmadával csökkentik a fogyasztásukat, de teljesen nem tudják. Így az emelt gázár körülbelül felét azért fizetik, hogy Jászai állami támogatással megvehesse a Vodafone-t.

 

Így megy ez errefelé.