A G7-ek szerint háborús bűncselekmény a kremencsuki bevásárlóközpont elleni támadás, Oroszország szerint nyugati lőszer okozta a robbanást

A világ vezetői egymás után ítélik el a támadást. Oroszország tagad.
Kékes Viktória

2022. június 28. 13:56

A G7-ek szerint háborús bűncselekmény a kremencsuki bevásárlóközpont elleni támadás, Oroszország szerint nyugati lőszer okozta a robbanást

Zelenszkij: Az orosz állam lett a világ legnagyobb terrorszervezete

Éjszakai videós bejelentkezésében az ukrán elnök a kremencsuki bevásárlóközpont elleni támadásról beszélt.

 

„Európa történetének egyik legsúlyosabb terrorcselekménye a kremencsuki bevásárlóközpont elleni orosz támadás. Egy békés város, egy hétköznapi bevásárlóközpont, amelyben nők, gyerekek és hétköznapi civilek tartózkodtak. Körülbelül ezer ember volt ott a légiriadó bejelentése előtt. Szerencsére addigra már sokaknak sikerült kijutniuk, de a munkások és néhány látogató még bent maradt. Csak ezek a teljesen agyhalott orosz terroristák – akiknek nem lenne helyük a Földön – lennének képesek egy ilyen létesítményt rakétával eltalálni” – mondta. 

 

 

Zelenszkij szerinte az orosz állam a világ legnagyobb terrorszervezetévé vált. 

 

„Ez tény. És ennek jogi ténynek kell lennie. És a világon mindenkinek tudnia kell, hogy az orosz olaj vásárlása vagy szállítása, az orosz bankokkal való kapcsolatok fenntartása, az orosz államnak való adók és vámok fizetése pénzt ad a terroristáknak” – fogalmazott.

 

Az orosz védelmi minisztérium a Telegramon azt állítja, ők továbbra is csak is kizárólag katonai célpontokra lőnek, így történt Kremencsukban is, ahol egy nagy pontosságú csapás eredményeként nyugati gyártmányú fegyvereket és lőszereket találtak el. Ezek robbantak fel és okozták a tüzet az üzem mellett található, nem működő bevásárlóközpontban.

 

Hétfőn Kremencsuk zsúfolt bevásárlóközpontját rakétatalálat érte. Az ukrán belügyminiszter 11 órakor arról számolt be, hogy a támadásnak 18 halálos áldozata van, és 21 embert még mindig keresnek a romok alatt. A túlélők kereséséről a Guardian megrázó videóját itt lehet megnézni.

 

G7: A kremencsuki támadás háborús bűncselekmény

A világ vezetői egymás után ítélik el a bevásárlóközpont elleni orosz rakétatámadást. A G7-ek vezetői közös nyilatkozatot adtak ki, amelyben leszögezték, hogy a civilek elleni támadások „háborús bűnnek minősülnek”.

 

„Ukrajnával egységesen gyászoljuk e brutális támadás ártatlan áldozatait. Az ártatlan civilek elleni válogatás nélküli támadások háborús bűnnek minősülnek. Putyin orosz elnököt és a felelősöket felelősségre vonják. A mai napon hangsúlyoztuk megingathatatlan támogatásunkat Ukrajnának az orosz agresszióval szemben, egy indokolatlan választási háborúval szemben, amely 124 napja dúl.”

 

Emmanuel Macron Twitter oldalán egy videót osztott meg a támadásról, és azt írta:

 

„Az, hogy Oroszország felrobbant egy bevásárlóközpontot, irtózatos. Osztozunk az áldozatok családjainak fájdalmában, és a haragban, amely feltámad egy ilyen szörnyűséggel szemben. Az orosz népnek látnia kell az igazságot”.

 

A brit kormány gazdasági minisztere szerint a kremencsuki bevásárlóközpontra mért tegnapi orosz rakétacsapás terrorizmusnak számít, és azt mutatja, hogy „Putyin barbársága nem ismer határokat”. Chris Philip szerint a civilek elleni támadás nem egyszeri eset:

 

„Nincs hadászati oka egy bevásárlóközpont bombázásának. Mint ahogy nincs egy szülészeti kórház bombázásának sem, és a mariupoli színház elleni támadásnak sem volt. Ezek mind az orosz kormány által következetesen végrehajtott atrocitások részei.”

 

 

Egy kremencsuki túlélő a BBC-nek: egy bevásárlóközpont nem jelent fenyegetést Oroszország számára

A kremencsuki kórházban forgatott a brit közszolgálati televízió, ahol sikerült egy túlélőt is megszólaltatni. A súlyosan sérült férfi azt mondta, a támadásra nem emlékszik, de arra igen, hogy sokan voltak a bevásárlóközpontban, körülbelül 20-30 ott dolgozó és 100 vásárló. 

 

Ocsakovban egy három hónapos csecsemő kómába került, egy hatéves kislány meghalt a bombázások miatt

Vitalij Kim, a mikolajivi regionális katonai adminisztráció vezetője elmondta, hogy a lövöldözésben hárman meghaltak és hatan megsebesültek.

 

„Körülbelül 11 rakétát” lőttek ki Mikolajivra, a támadás következtében egyes területeken ”nincs víz, gáz, energia vagy internet”.

 

ORFK: 10 ezer 243-an érkeztek Ukrajnából hétfőn

Az ukrán-magyar határszakaszon 5912 ember lépett be hétfőn Magyarországra, a román-magyar határszakaszon belépők közül 4331-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság kedden az MTI-vel. Vonattal 165 ember, köztük 78 gyerek érkezett az ukrajnai háború elől menekülve Budapestre hétfőn.