A Füvészkertet is nehéz helyzetbe hozza a rezsiárak brutális megemelkedése

Idén ünnepeli fennállásának 100. évfordulóját a Szegedi Füvészkert, azonban az egy évszázad alatt még soha nem került olyan nehéz helyzetbe, mint most, amikor az elszálló energiaárak miatt jelentősen megemelkedtek a kiadásaik.
Vass Imre

2022. október 28. 13:38

A Füvészkertet is nehéz helyzetbe hozza a rezsiárak brutális
megemelkedése

A gázárak brutális megemelkedése elsősorban az üvegházak miatt jelent problémát, amelyben a trópusi növényeket tartják. Ezekben nem lehet spórolni a fűtés csökkentésével, hisz akkor tönkre mennek a növények.

 

A füvészkert igazgatója, Németh Anikó elmondta, három, összesen 1500 négyzetméteres alapterületű üvegházuk van, az orchideaház, a páfrányház és a trópusi üvegház. 

 

A trópusi üvegház, nappal, amennyiben süt a nap, fel tud melegedni, éjszaka pedig 18 fokra fűtik fel. A mediterrán üvegházban 10 fok alatti hőmérsékletet is kibírnak az ott lévő növények, azonban a fagyot nem.

 

Az intézmény az irodák és az egyéb helyiségek fűtésével próbál meg spórolni, valamint a szokásos téli zárva tartási idejüket egy héttel meghosszabbítják. Úgy tervezik, hogy december 18-án zárnak be és január 9-én nyitják meg újra kapuikat a látogatók előtt. 

 

Ezt az időt arra használják majd, hogy elvégezzék a szükséges kertészeti munkákat és nyílászárókat cseréljenek. Új kazánokat is beszerelnek, ezek lehetővé teszik majd, hogy a házak fűtését külön-külön is tudják szabályozni.

 

Németh Anikó elmondta, azt is tervezik, hogy átálljanak geotermikus energiára, azonban ennek részletei még nem tisztázottak.