Bajban vannak a háziorvosi rendelők a rezsiköltségek drasztikus emelkedése miatt

Van olyan rendelő, ahol több mint 17-szeresére nőtt a fűtési költség tavaly áprilishoz képest. A Háziorvosok Online Szervezete szerint a praxisok fele kerülhet bajba önkormányzati segítség nélkül. Az önkormányzatok viszont az államtól várnak segítséget a megemelkedett rezsiköltségek kifizetésére.
Kékes Viktória

2022. október 20. 07:23

Bajban vannak a háziorvosi rendelők a rezsiköltségek drasztikus emelkedése miatt

Az RTL Híradó tudósítása szerint van olyan háziorvosi praxis, amelynek fűtési költsége 17-szeresére nőtt tavaly áprilishoz képes.

 

Ráadásul tavaly a távhőért egy évre bruttó 285 ezer forintot fizettek. Ez idén több mint 1,2 millió forinttal többe kerül, vagyis összesen több mint másfél millió forintot kell fizetniük.

 

A Háziorvosok Online Szervezete úgy számol, a magyarországi háziorvosi rendelők fele kerülhet hasonló helyzetbe: 3000 olyan praxis van az országban, amely saját pénzből gazdálkodik, és piaci áron kapja az energiát. Ők segítség nélkül várhatóan képtelenek lesznek kigazdálkodni a rezsit. Békássy Szabolcs, a szervezet alapítója szerint 

 

„Nagyjából 10-15-szörös rezsinövekedéssel számolnak, ami egy-egy praxis esetében akár 700-800 ezer forintos költségnövekedést is jelenthet havonta”.

 

A bajba került háziorvosok az önkormányzatok segítségére számítanának, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége szerint azonban erre jelenleg nincs esély. 

 

Gémesi György elnök szerint az önkormányzatoknak annyi tartalékuk sincs már, hogy a saját tulajdonukban álló rendelőket és intézményeket fenn tudják tartani „a brutálisan megemelkedett energiaárak” mellett. Így ők a kormányzattól várják, hogy segítsen.

 

A kormány az RTL-lel azt közölte: külön-külön vizsgálják majd a nagyobb önkormányzatok helyzetét, az erre kijelölt miniszteri biztos ennek alapján nyújt be javaslatot a kormánynak. Céljuk, hogy továbbra is biztosítsák a legfontosabb közszolgáltatások működését. 

 

Nem ez az egyetlen probléma: a GKI gazdaságkutató elemzése alapján mi is megírtuk, hogy csaknem 700 háziorvos hiányzik a háziorvosi rendszerből, minden tizedik praxis betöltetlen. A betöltetlen praxisok növekvő számának egyik oka, hogy a háziorvosok átlagéletkora 60 év körüli, és a nyugdíjba vonulók helyett nincs utánpótlás. A magánellátás orvosokat elszívó hatása pedig a nagyobb városokban jelentkezik.