A forráskúti Ádám Martin győzelembe stukkolta a válogatottat: Magyarország–Észtország 1–0

Marco Rossi ötvenedik meccsén ült a kispadon, Bolla Bendegúz felsőteste milliméterekkel lógott be, ezért csak lesgólt lőtt, Sallai Roland tizenegyest rontott, a püspöki csapat kölcsönszélsője, Csoboth Kevin egy perc beállása után majdnem rögtön gólt szerzett.
Garai Szakács László

2023. március 23. 21:47

A forráskúti Ádám Martin győzelembe
stukkolta a válogatottat: Magyarország–Észtország 1–0

Magyarország–Észtország 1–0 (1–0)

Puskás Aréna, 40 ezer néző, vezette: Walter Altmann (osztrák).

Magyarország: Dibusz – Lang, Orbán, Szalai – Bolla (Botka, 84.), Kalmár (Kleinheisler, 60.), Vécsei (Nagy Á., a szünetben), Kerkez – Sallai (Németh A., 76.), Szoboszlai (Csoboth, 76.) – Ádám (Gazdag, 60.). Szövetségi kapitány: Marco Rossi.

Észtország: Hein – Kuusk, Paskotši, Baranov (Tõugjas, 81.) – Ojamaa (Sorga, a szünetben), Shein (Miller, a szünetben), Vassiljev (Tunjov, 64.), Sinyavskiy, Pikk (Reinkort, 84.) – Käit – Sappinen (Zenjov, a szünetben). Szövetségi kapitány: Thomas Haberli.

Gól: Ádám (41.).

Sárga lap: Szoboszlai (59.), illetve Baranov (70.), Tunjov (81.).

 

A magyar válogatott az első perctől támadólag lépett fel, kifejezetten tetszetős támadásokat vezetett, de nem talált rést az észt védelmen, az átlövési kísérletek pedig pontatlanok voltak. Noha a hazai csapat egyértelmű fölényben futballozott, az első nagy védést bő negyedóra elteltével mégis Dibusznak kellett bemutatnia a vendégek egyik szórványos kontrája végén. Az első kaput eltaláló magyar lövésre húsz percet kellett várni, de Sallai próbálkozása nem okozott gondot a vendég hálóőrnek. A magyarok játéka az idő múlásával lassabbá és pontatlanná vált, így kevesebb akció jutott el az észt kapuig. Sallai ugyan agilisan futballozott, sok csellel próbálkozott, de kevés sikerrel, ezért több támadás elhalt nála. A szünet előtti utolsó öt perc ismét a magyaroké volt, előbb a jobb oldalon felfutó Bolla rövid felső sarokba bombázott gólját les miatt érvénytelenítette a videobíró, de aztán Ádám fejese már szabályos körülmények között kötött ki a kapuban: Szoboszlai a bal oldali szögletet lövésre ívelte a 16-os előteréhez, Kalmár el is vállalta kapásból, a földről felpattanó labdát pedig Ádám Martin az ötösről fejelte a kapu jobb oldalába (1–0). A végén még Sallai lövése is veszélyes volt, de nem sokkal célt tévesztett.

 

 

A vendégeken a hármas csere sem segített, a fordulást követően is a magyar válogatott futballozott fölényben, ám a pontatlan beadások miatt komoly helyzetet nem sikerült kidolgoznia. A 60. percben a gólszerző Ádám lecserélésével Sallai került a középcsatár pozíciójába. A változtatások után egy ízben Dibusz védett, majd a magyaroknak volt két veszélyes kísérlete: Szoboszlai néhány centit tévedett, Kleinheisler próbálkozását pedig üggyel-bajjal hárította Hein. A legközelebb Sallai járt az előny megduplázásához, miután a kiugró Kerkezt csak szabálytalanul tudták megállítani, azonban a Freiburg játékosa ezúttal 11-esből sem tudott betalálni, miután a végrehajtó szerepét kő–papír–olló játékkal nyerte el Szoboszlaival szemben. A fáradó észtek egyre ritkábban tudtak megindulni a magyar kapu felé, így a minimális előny ellenére sem forgott veszélyben a hazai győzelem, inkább az volt a kérdés, hogy sikerül-e megnyugtatóvá tenni a vezetést, végül azonban a drukkereknek be kellett érniük 1–0-s sikerrel.

 

(MTI)