A Föld napja: Juronics Tamás és társulata tánccal gyógyítaná megsebzett világunkat

A világon ötven, hazánkban harminc éve ünnepeljük április 22-én a Föld napját. Az idei évforduló témája a klímaváltozás. Egyre jobban van miért aggódnunk: bolygónk az emberi kizsákmányolás miatt vészesen melegszik. Ma dallal és tánccal is felhívják a figyelmünket, hogy jobban vigyázzunk a világunkra.

2020. április 22. 16:19

A Föld napja: Juronics Tamás és társulata tánccal gyógyítaná megsebzett világunkat

Az első Föld napján, Denis Hayes amerikai egyetemista kezdeményezésére 1970. április 22-én 20 millió amerikai emelte fel szavát a természetért.

A kezdettől, 1970-től 2020-ig eltelt ötven évben a Föld napja világméretű megmozdulássá vált: több mint egymilliárd ember vesz részt valamilyen környezeti eseményen ezen a napon. A nemzetközi Föld Napja Hálózat 174 országban több mint 15 ezer szervezettel dolgozik azon, hogy kialakítsák „az egyetlen eseményt, amelyet az egész világon egyszerre ünnepelnek, mindenféle származású, vallású és nemzetiségű emberek”.

Gyújts egy gyertyát a Földért: énekelhetünk a bolygónkért otthon vagy a kertben is

Az IPCC, Az Éghajlat-változási Kormányközi Testület szerint már csak 10 évünk maradt, hogy elkerüljük a másfél fokos felmelegedést. Sokat tehetünk egy évtized alatt, számos ország és város hirdetett már klímavészhelyzetet, egyre többen emelik fel szavukat a világban a Föld megmentésére buzdítva, és erre szólít fel mindenkit az Earth Day Network is a Föld napja 50. évfordulóján. Az idei évforduló témája a klímaváltozás, amelyhez számos hasznos és izgalmas program kapcsolódik.

A Jobb Veled a Világ Alapítvány és az általa vezetett Boldogságóra program ebben a mindannyiunk számára új, megváltozott helyzetben még inkább arra törekszik, hogy mentálhigiénés segítséget nyújtson az otthon lévő pedagógusoknak, szülőknek, gyerekeknek. Az Énekelj a Földért! kezdeményezés évről évre több ezer embert mozgatott meg, és most, a megváltozott körülmények között is arra kérnek mindenkit, hogy énekeljen ma a Földért. Bagdi Bella Gyújts egy gyertyát a Földért című dalát bárki elénekelheti otthon a lakásában, vagy ha lehetősége van rá, akkor kint a kertben. 

Juronics Tamás: van-e elég bölcsesség az emberben, hogy a jövő ne csak a holnapot jelentse?

Juronics Tamás Kossuth-díjas koreográfus, a Szegedi Kortárs Balett művészeti vezetője – aki 2016-ban eArth címmel táncjátékban emelt szót a Föld ember általi kizsákmányolása ellen – most videóüzenetben  mondja el gondolatait a Föld Napja kapcsán.

A Szegedi Kortárs Balett a Művészetek Palotájával közös produkcióban 2016 októberében mutatta be Juronics Tamás koreográfiáját eArth címmel.

„Nem lehet eleget foglalkozni a témával: az emberiség kíméletlenül tönkreteszi saját környezetét, és ezzel elpusztítja saját magát is. Csak idő kérdése, bár a folyamat talán még megállítható lenne. De van-e elég belátás, tudás és bölcsesség az emberiségben, az emberben, hogy túllásson a mindennapok boldogulásán, hogy a jövő ne csak a holnapot jelentse, hogy gyermekeink élettere ne a megszerezhető javaktól tűnjön teljesnek. Ezek nem nagy szavak. Kötelezően felvetendő kérdéseink. Nevetséges, hogy lassan közhelynek tűnik ez a felvetés, a bulvár témái közé sorolódik, miközben kozmikus időszámítás szerint másodperceink vannak hátra ezen a csöpp bolygón. De mi a vesztünket is kényelmes kanapéról, a tévén keresztül, a kívülálló szenvtelenségével fogjuk végignézni. Persze lehet, hogy így van ez rendjén. Az örök változás része ez is. A megtisztulás folyamata időről időre bekövetkezik.” – olvasható az előadásról az együttes honlapján.

eARTh

Táncolják: 
Zsadon Flóra, Vincze Lotár, Takács Zsófia, Szigyártó Szandra, Stáry Kata, Mai Matsuki, Kiss Róbert, Horváth M. Gergő,  Hortobágyi Brigitta, Hegedűs Tamás, Csetényi Vencel, Czár Gergely, Bujdosó Anna és Bocsi Petra.

Zene: H. Górecki IV. szimfónia – Tansman Episodes
Fény: Stadler Ferenc
Díszlet: Juronics Tamás
Jelmez: Bianca Imelda Jeremias 
Balett-igazgató: Pataki András
Koreográfus: Juronics Tamás

rag

Tovább olvasom