A Fogadalmi templomból indul a Con Spirito Egyházzenei Fesztivál koncertsorozata

Szeged ad otthont idén a Con Spirito Egyházzenei Fesztivál nyitókoncertjének június 4-én, szombaton. A Capella Savaria és a Purcell Kórus hangversenyét Nicholas McGegan világhírű amerikai karmester vezényli a Fogadalmi templomban.
Rafai Gábor

2022. június 01. 09:20

A Fogadalmi
templomból indul a Con Spirito Egyházzenei Fesztivál koncertsorozata

Június 4. és 10. között várja idén a lelki feltöltődésre vágyó zeneszeretőket a szabadban és a templomokban a Con Spirito Egyházzenei Fesztivál

 

Június 4-én Szegeden a Capella Savaria és a Purcell Kórus Nicholas McGegan világhírű amerikai karmester vezényletével, énekes szólisták közreműködésével ad hangversenyt, amelyen Hummel és Haydn műve csendül fel. 

 

A szegedi hangverseny szombaton este 8 órától hallható a Fogadalmi templomban. 

 

Műsor

  • Joseph Haydn: g-moll Salve Regina Hob. XXIIIb:2
  • Johann Nepomuk Hummel: Esz-dúr mise op. 80

 

A Haydneum Egyházzenei Fesztivál szegedi hangversenyének mindkét műsorszáma az Esterházy hercegi család rezidenciális zeneéletének dokumentuma. 

 

A g-moll Salve Reginát az 1761 óta a hercegi család alkalmazásában álló Joseph Haydn 1770–71-ben, Eszterházán komponálta. A mű megkülönböztető jegye az orgona szólóhangszerként való használata. Haydn a darabot eredetileg négy szólóhangra fogalmazta, de a négytételes mű kórussal is előadható. 

 

Mozart tanítványa és Beethoven fiatalabb barátja, a csodagyerekként ismertté vált Johann Nepomuk Hummel 1804-ben került Esterházy II. Miklós herceg szolgálatába. 

 

Ugyanebben az évben írta meg a hangversenyen felhangzó Esz-dúr misét. 

 

Az est négy szólistája, Kalafszky Adriána, Thurnay Viola, Megyesi Zoltán és Borka Ákos a magyar énekestársadalom elismert képviselői, a Vashegyi György által 1990-ben alapított Purcell Kórus és az 1981-ben alakult, 1999 óta Kalló Zsolt művészeti vezetésével működő Capella Savaria a hazai historikus előadópraxis meghatározó együttesei. 

 

A világhírű amerikai karmester, Nicholas McGegan a régizenei repertoár elismert specialistája, aki a nyolcvanas évek óta rendszeresen vezényli a Capella Savariát.

 

Az egyházzenei fesztivál Pécs és Veszprém után visszatér Szegedre

A Liszt Ferenc Kamarazenekar koncertje lesz hallható június 7-én a pécsi székesegyházban, ahol a Várdai István művészeti vezetésével működő együttes Haydn Krisztus hét utolsó szava a keresztfán című alkotását adja elő.

 

Június 8-án Veszprémben az Árpád-házi Szent Margit-templomban a Versailles-i Barokk Zenei Központ Gyermekkara és az Orfeo Zenekar ad közös koncertet Fabien Armengaud vezényletével. A hangversenyen közreműködik három nemzetközi hírű énekes is, a szoprán Eugénie Lefebvre és Gwendoline Blondeel, valamint a kontratenor Paulin Bündgen.

 

Két nappal később, június 10-én az Aura Musicale barokk kamaraegyüttes zárja a fesztivált Békéscsabán. Az együttes művészeti vezetője Máté Balázs, aki három zeneszerző műveiből állított össze válogatást az estére. Esterházy Pál egyik legismertebb alkotása, a Harmonia caelestis négy kantátája is elhangzik a koncerten.

 

A templomi koncertek mellett további ingyenes szabadtéri programokat is tartanak: június 5-én Pécsen és Kaposváron a Szent Efrém férfikar ad műsort, június 6-án pedig Szegeden és Békéscsabán az In Medias Brass lép fel.

 

 

 

Címlapon

mutasd mind