A fideszeseknek sem tetszik a Pegasus megfigyelési botrány

A Publicus Intézet arra jutott a mérése után, hogy pártállástól függetlenül a magyarok több mint fele elítéli a megfigyeléseket.
A fideszeseknek sem tetszik a Pegasus megfigyelési botrány

Van már adat arra is, hogy a Fidesz szavazói mekkora arányban értesültek a botrányról. A fideszesek 68 százaléka tud a Pegasus-botrányról, az Orbán-kormány lehallgatási ügyéről, amiben ellenzéki vagy kormánykritikus politikusokat, újságírókat, üzletembereket figyeltek meg. A legértesültebbek a DK szavazói 94 százalékkal, de a lakossági átlag is elég magas: 76 százalékos.

A Népszava számára készített Publicus-felmérésből az is kiderül, hogy a fideszes szavazók 71 százaléka szerint sem elfogadható, hogy megfigyelnek kormánykritikus személyeket,

de csak 7 százalékuk gondolja azt, hogy Orbán Viktornak le kellene mondania. Ugyanakkor negyvenhárom százalékuk mondatná le Varga Judit igazságügyi minisztert, aki a titkosszolgálati megfigyelések engedélyezésére jogosult.

A fideszesek 25 százaléka gondolja azt, hogy a megfigyeléseket a kormány kezdeményezte, igaz mindössze 41 százalékuk biztos benne, hogy nem.

34 százalékuk nem tudja vagy nem válaszolt. Az adat az ellenzékieknél 84 százalék az aránya azoknak, akik szerint az Orbán-kormány kérésére figyelték meg az embereket.

A Publicus kérdésére válaszolva a kormánypártok szavazói 76 százaléka nem tartja helyesnek, hogy a magyarországi törvények szerint lényegében bárki megfigyelhető az igazságügyi miniszter engedélyével, ezt csupán 17 százalékuk támogatja.

Az ellenzékieknél 92 százalék ellenzi ezt az eljárásrendet, és csak 4 százalék támogatja. Ez azt is jelenti, hogy a kormánypártiak és az ellenzékiek is azt szeretnék inkább, hogy 

szigorúan szabályoznák a lehallgatások elrendelését, és nem egy ember döntene róluk, kiváltképp nem egy kormánytag.

Varga Judit igazságügyi miniszter a hivatalba lépése óta naponta öt engedélyt adott ki megfigyelésre.

Tovább olvasom