A fideszesek húsz százaléka sem ért egyet a katatörvény módosításával

A 21 Kutatóközpont közvélemény-kutatása a Momentum megbízásából készült a katatörvénnyel, illetve a katás adózással kapcsolatos kormányzati intézkedések társadalmi megítéléséről.
Garai Szakács László

2022. július 17. 10:58

A fideszesek húsz százaléka sem ért
egyet a katatörvény módosításával

Összességében tízből kilenc válaszadó értesült a változtatásról, a közvélemény túlnyomó része pedig ellenzi, hogy szeptember elsejétől csak magánszemélyeknek adhatnak számlát a katások. A 21 Kutatóközpont közvélemény-kutatása ezer fő megkérdezésével, 2022. július 14-15 közötti, telefonos adatfelvétellel készült. A minta kisebb torzulásait súlyozással korrigálták, a hibahatár a teljes minta esetében ± 3 százalék. A minta összetétele megfelel a teljes népesség összetételének nem, lakóhely, iskolai végzettség és korcsoport szerint.

 

A kutatást elsőnek a Telex közölte. Az elemzésnek egyik figyelemre méltó megállapítása, hogy a kormánypárti szavazók is szinte teljesen egyenlő arányban oszlottak meg abban kérdésben, hogy helyes volt-e megváltoztatni a katát?

 

38 százalékuk helyeselte, 36 százalék ellenezte, 26 százalékuk pedig nem tudott, vagy nem akart állást foglalni a kérdésben.

 

 

Sőt, akiknek nincs katás adózó a háztartásában, azoknak is 57 százaléka helyteleníti az intézkedést, mindössze 23 százalékuk ért vele egyet.

 

 

További fontos megállapítások:

  • a 7 millió 800 ezres választókorú népességből nagyjából 1 millió 300 ezer ember válaszolta azt, hogy ő maga vagy a háztartásában élők közül valaki kisadózott az elmúlt egy évben.

 

 

  • A kisadózók, vagy a velük egy háztartásban élők 40 százaléka mondta azt, hogy a bevételeinek több, mint a fele került ki a katás adózási körből, további 34 százaléknak pedig ugyan kevesebb, mint a fele, de több mint 10 százaléka.
  • A katatörvény változása a válaszadók 8 százalékának elviselhetetlenül nagy nehézséget okoz, további 37 százalékuknak jelentőset, és csak 22 százalékuk állította, hogy egyáltalán nem okoz nehézséget.

 

 

A megkérdezettek 36 százalék azt mondta, a döntés a kormányról alkotott véleményét kedvezőtlen irányba befolyásolta.

 

 

Fontos, nemcsak ellenzéki szavazókról és katásokról van szó: a bizonytalanok 35, a nem katázó családok 33 százaléka is csalódott a kormányban, de még a fideszesek egyötöde is, miközben pozitív irányba gyakorlatilag senkinek se változott a véleménye.

Vélemények

mutasd mind