A Fidesz szerint jogállami dzsihád folyik Magyarország ellen, az ellenzék szerint áprilisban már az uniós források sorsáról is döntenek a magyarok

Az Európai Unió Bíróságának döntésére villámgyorsan reagált a Fidesz és az ellenzék is. A kormány hivatalos álláspontját a kora délután kezdődő, rendkívüli kormányinfón ismerhetjük meg.
Kékes Viktória

2022. február 16. 11:27

A Fidesz szerint jogállami dzsihád folyik Magyarország ellen, az ellenzék szerint áprilisban már az uniós források sorsáról is döntenek a magyarok

A Fidesz közleményében azt írja, 

 

„hónapok óta tartó politikai bosszúhadjárat újabb állomása a mai. Magyarországot valójában a gyermekvédelem miatt akarják megbélyegezni. Brüsszel nem akar belenyugodni abba, hogy Magyarország nem enged a nyomásgyakorlásnak, a gyermekeket célzó LMBTQ-propaganda megállítására is törvényt hozott, sőt még népszavazást is kiírt.
Ezért perelték be Magyarországot, ezért indították az egész jogállamisági dzsihádot, ezért akarják megbélyegezni, elítélni és megbüntetni hazánkat.
Brüsszelben előre meg volt írva az ítélet Magyarország ellen, kihirdetését pedig a magyar választásokra időzítették, így akarják a Gyurcsány–Márki-Zay-féle baloldalt hatalomra segíteni.”

 

Az egységes ellenzék ezzel szemben úgy látja a Fidesz véglegesen elbukta a csatát az Európai Bizottsággal szemben, „az orbáni időhúzó politikai kezdeményezés” miatt pedig egyértelmű, hogy a szankciókat is Magyarországgal, az Orbán-kormánnyal szemben fogják először alkalmazni.

 

„Az Európai Bíróság mai döntése után egyértelművé vált, hogy az Orbán-kormány antidemokratikus működése miatt mostantól minden egyes magyar állampolgárnak súlyos, konkrétan forintosítható árat kell majd fizetni.”

 

 

Az Egységben Magyarországért szerint az áprilisi választások tétje még világosabbá vált: amennyiben a Fidesz győz, akkor nem fogna hozzájutni a magyar emberek, a magyar gazdaságot megillető forrásokhoz. 

 

„Orbánnak két lehetősége marad és mindkettő súlyos, eurómilliárdokban mérhető kárt okoz majd az országnak. Vagy kilépteti az országot az Unióból, vagy egy újabb szabadságharcnak álcázva a magyar emberekkel fizetteti meg saját jogaik elvesztésének árát.”

 

Ujhelyi István, európai parlamenti képviselő Facebook-oldalán azt írja:

 

„Fontos korszakhatárt jelent az Európai Unió Bíróságának ma kihirdetett ítélete, amelyben – az előzetes várakozásoknak és nyilatkozatoknak megfelelően – elutasították a lengyel és a magyar kormány beadványát a jogállamisági mechanizmussal kapcsolatban. Ezzel zöld utat kapott az uniós források kifizetésének jogállami elvárásokhoz történő rögzítése, amely egyúttal véget vet az orbáni maffiarendszer uniós közpénz-zabálásának is.

 

A Fidesz-kormány hazudik, amikor a jogállami eljárások indokaként a menekültkérdést, vagy a provokációként elfogadott homofób törvényt hozzák fel – a jogállamisági eljárások valós indoka kizárólag az állami szintű korrupció és az igazságszolgáltatás függetlenségének jelentős csorbulása.

 

Mocskosmód hazudik a Fidesz, amikor politikailag motivált kettős mércéről beszélnek a jogállamisági kifogások kapcsán; mint a bolti tolvaj, aki kikéri magának, hogy őt bezzeg megállítják a kijáratnál, de a hóna alatt ott van egy nagyképernyős színes tévé. Egy normális országban egy igazságügyi miniszter ilyenkor azonnal és önként távozik, főleg miután megkérdőjelezi annak a bírói testületnek az ítéletét, amelyhez ő maga fordult jogorvoslatért.

 

Az Európai Unió pontosan tisztában van az orbáni rezsim minden aljas tettével és bűnével. A mai döntéssel minden akadály elhárult az elől, hogy sok évnyi – határozott ellenlépés nélkül maradt – illiberális dúlás után az Unió végre érdemben megvédje az értékeit és minden uniós, beleértve minden magyar polgár érdekét. Április után Magyarországnak egy tisztességes, az uniós forrásokat a magyar emberek és nem pusztán egy szűk burzsuj-narancselit érdekében felhasználó új kormánya lesz és ezzel a jogállami eljárások is hamar okafogyottá válnak.”

 

 

A kormány hivatalos álláspontját 12:30-ra meghirdetett rendkívüli Kormányinfón ismertetik majd, amelyen részt vesz Gulyás Gergely mellett Varga Judit is. Az eseményről mi is tájékoztatni fogjuk olvasóinkat.