A fenyőfa és a szaloncukor mellett brutálisan drága lesz a karácsonyi halászlé is

Az előrejelzések szerint a karácsonyi időszakra a pontyszelet ára kilónként akár a 4 ezer forintot is elérheti majd, az afrikai harcsa filéje pedig még ennél is drágább lesz a boltokban.
Vass Imre

2022. november 19. 20:40

A fenyőfa és a szaloncukor mellett brutálisan drága lesz a karácsonyi halászlé is

Minden probléma ellenére jó minőségben, nagy választékban lehet majd az ünnepi időszakban friss halhoz jutni az üzletekben, csak legyen az embereknek pénze megvásárolni.

 

Sziráki Bence, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) ügyvezető igazgatója a Pénzcentrumnak elmondta, 2021-ben Magyarországon fejenként 6,52 kilogramm hal fogyott, a tavalyi évhez képest egy kicsit emelkedett a mennyiség. Azonban ennek több mint háromnegyed része importból származik.

 

A hazai termelésben az elmúlt két évben közel 30 százalékos volt a visszaesés, elsősorban az aszály miatt. Azonban Sziráki Bence szerint az ünnepi időszakra kiváló minőségben, nagy választékban lehet majd friss halhoz jutni. 

 

Az ügyvezető igazgató szerint karácsonykor a fogyasztók várhatóan kilónként 1 800-2 000 forintos áron juthatnak majd élő pontyhoz, 3 500-4 000 forintos áron a pontyszelethez, az afrikai harcsa filé ára pedig 3800 és 4 200 forint körül alakul majd.

 

A KSH adatai szerint 2021-hez képest a pontyszelet ára több mint 1 000 forinttal lett drágább, ez azt jelenti, hogy az áremelkedés 42 százalékos.