A fény napját ünnepelték az ELI-ben

A fény nemzetközi napját ünnepelte péntek délután az ELI-ALPS. Újra megnyitotta kapuit a látogatók előtt, a szegedi lézerközpont, ki lehetett próbálni a VR szemüveget, vagy akár kutatónak is be lehetett öltözni. Szabó Gábor a létesítmény ügyvezetője azért is tartja fontosnak az ilyen nyíltnapokat, hiszen így jobban kézzel foghatóvá lehet tenni a fizikát a fiatalok számára.
Vass Imre

2022. május 13. 20:05

A fény napját
ünnepelték az ELI-ben

Lézer hárfát VR szemüveget, polár fagylaltot és naptávcsövet is kipróbálhatták azok, akik ellátogattak az ELI-ALPS fény napi programjára. 

 

A rendezvény leginkább a fiatalokra épített, iskolás csoportokat, és családokat vonzott leginkább. Volt olyan kisgyerek, aki már most tudja, hogy természettudós szeretne lenni.

 

A kisfiú édesapja azt mesélte, hogy nem csak a gyerekek, hanem a felnőttek érdeklődését is fel tudja kelteni ez az interaktív kiállítótér. Azt is hozzátette, hogy a gyerekek sokkal nyitottabbak a tudományra még kisiskolás korukban.

 

A 2015-ben világszerte ünnepelt fény nemzetközi éve után, 2018-tól ünneplik nemzetközi szinten a fény napját. Szabó Gábor, az ELI-ALPS ügyvezetője szerint mindenki fizikusnak születik, de útközben elvesztik a természettudományok iránt az érdeklődésüket. 

 

A professzor úgy gondolja, a fiatalokat akkor veszítik el, amikor az iskolákban az oktatás kísérletek nélkül zajlanak. „Krétával nem lehet érdekesen fizikát tanítani” – mondta. Az ELI azzal próbál segíteni a tanároknak, hogy ilyen programokat szervez és kézzelfoghatóvá teszik a fizikát.

 

Az interaktív kiállítótéren kívül a lézerközpont munkatársai érdekes előadásokat, és körbevezetést tartottak fél óránként az ELI, és a lézertudomány történetéről.

Címlapon

mutasd mind