A felújított Móra-múzeum a járvány miatt alig fogadhatott eddig látogatókat: negatív rekordokat hozott tavaly a pandémia

A több mint 120 éves Móra Ferenc Múzeum történetének legnagyobb felújítása tavaly nyáron ért véget, augusztus közepén húsz hónap után ismét megnyílhatott az épület a látogatók előtt. A járvány miatt azonban alig három hónap után ismét be kellett zárni.

2021. május 11. 09:28

A felújított Móra-múzeum a járvány miatt alig fogadhatott eddig látogatókat: negatív rekordokat hozott tavaly a pandémia

Az állandó kiállítások száma és azok látogatottsága – a felújítás és a járványhelyzet miatt – csak kismértékben, 27 százalékkal csökkent.

Drasztikusabb visszaesést szenvedett el viszont az intézmény az időszaki tárlatok számában és látogatottságában, itt tavaly 69 százalékos csökkenést mértek – derül ki abból a beszámolóból, amit a Móra Ferenc Múzeum készített a szegedi közgyűlés számára.

Az új kiállításoknak alig maradt idejük a bemutatkozásra, mert közbe szólt a járvány

A felújított múzeumban többek között az Alföld állat- és növényvilágát bemutató, új természettudományi tárlattal és a névadó, Móra Ferenc életét és műveit interaktív formában feldolgozó tárlattal várták a látogatókat.

Két időszaki kiállítást is várta a látogatókat: a Munkácsy Mihály Honfoglalás című festményének megszületését bemutató, valamint a Sepsiszentgyörgyi Székely Múzeum anyagából Szegedre érkezett Gábor Áron-tárlat.

A nyitást követően sok látogatót vonzott a múzeum új turisztikai attrakciója is, az épület tetején kialakított kilátó.

A járvány miatt azonban szűk három hónapra korlátozódott végül a múzeum nyitva tartása 2020-ban, ami az intézmény csökkenő bevételeiben is meglátszott.

A látogatóknak alig egyötöde váltott teljes árú jegyet a kiállításokra

A beszámoló szerint a múzeum a pandémia miatt új módon igyekezett az általa őrzött kulturális javak bemutatására: tavaly összesen 12 virtuális tárlatot tettek közzé honlapukon, amelyeknek jelentős része máig is látható.

A rövid nyitva tartási időben nem változott a látogatók összetétele: 63 százalékuk valamilyen kedvezményes jeggyel nézte meg a kiállításokat, 20 százalékuk diáklátogató volt, és alig egy ötödük váltott csak teljes árú belépőt.

A pandémia jelentősen csökkentette a teljes árat fizető a külföldi látogatók számát, tavaly csak minden századik látogató érkezett más országból.

A múzeum – valamint a Fekete ház és a Kass galéria – összesen 159 nyitvatartási napon várta a látogatókat, hét alkalommal pedig ingyenesen fogadta az érdeklődőket.

A járványhelyzet miatti zárások az intézmény bevételire is negatívan hatottak. Tavaly összesen 158 millió forintos saját bevétele volt a múzeumnak, de csak töredéke származott a jegybevételekből, a legjelentősebb bevételt a régészeti tevékenységből könyvelhette el az intézmény.

Legnagyobb mértékben tavaly is a régészeti gyűjtemény gyarapodott (fotó: Iványi Aurél)

A kulisszák mögött a gyarapították és rendezték a gyűjteményeket, de sokan kutattak is

A látogatók előtt ugyan hosszú hónapokon keresztül zárva volt az intézmény, a kulisszák mögött azonban fontos munkák zajlottak, többek között a gyűjteményt gyarapították és rendezték a munkatársak.

Legnagyobb mértékben tavaly is a régészeti gyűjtemény gyarapodott, elsősorban ajándékozással kerültek új tárgyak a múzeumba, és csak néhány nagyobb jelentőségű műtárgyat vásárolt a múzeum.

Kihasználva a pandémia miatti zárlatot, a régészeti gyűjteményben több mint 25 ezer tárgyat leltároztak le.

Komoly tudományos tevékenység is folyt tavaly is a múzeumban. Jelentősen, 28 százalékkal nőtt a kutatási témák száma, a kutatási programoknak való részvétel is nőtt.

Most két új kiállítással készülnek az újranyitásra: a múzeum főépületében a tragikus sorsú magyar királyné, Sisi életét és korát bemutató tárlat, a Fekete-házban pedig a legendás divattervező, Rotschild Klára munkásságáról nyílik majd kiállítás, várhatóan a Múzeumok éjszakáján.

rag

Címlapon

mutasd mind