A felkapaszkodott polgár, aki mindent megvehet magának, de mindenhol kinevetik ezért – Úrhatnám polgárra készül a Szabadtéri

Minden korszakban voltak uborkafára felmászni igyekvő senkik, de ma Magyarországon különösen aktuális Parti Nagy Lajos átiratában Molière darabja – hangzott el többek között az Úrhatnám polgár című darab közönségtalálkozóján.

2020. augusztus 04. 19:31

Egy szövegkönyv soha nem marad érintetlen, még ha olyan zseniális író sorairól van is szó, mint Parti Nagy Lajos – mondták egybehangzóan a produkcióban résztvevő színészek és Herczeg T. Tamás rendező.

Parti Nagy ugyanis új szavakat alkot, megrágja, majd kiköpi azokat, végül valami egészen sajátos hangulatot teremt ezekkel a megcsócsált mondatokkal.

A darab rendezője szerint értelmező szótár kell ehhez a szöveghez, de megéri a fáradság, mert inkább érzeteket fejez ki ez a nyelvezet, mint konkrét üzeneteket. A próbák közben átrajzolt mondatokat meghagyják, mert semmi sincs kőbe vésve, így az átirat átirata teszi egyedivé az előadást.

Balog József – aki Jourdaint, az úrhatnám polgárt alakítja – különösen sokat tanulta a szöveget, és mint a közönségtalálkozó résztvevőinek elárulta, a szövegkönyvet elvitte magával abba a fürdőbe is, amelynek tulajdonosa maga Mészáros Lőrinc. Közben kihallgatta két unatkozó biztonsági őr beszélgetését is, akik arról vitatkoztak, hogy a kormányhoz oly közel álló oligarchának megérte-e megvenni a Forrás Szállót és a hozzá tartozó fürdőkomplexumot? És ezzel már benne is volt nyakig a főszereplő a legfontosabb kérdésben, és persze a meleg vizes medencében.

Kattintson fönti képünkre, nézze meg Szabó Luca képeit a közönségtalálkozóról!

A közönségtalálkozó egyik legfontosabb témája ugyanis az volt, mennyire kacsint ki egy ilyen régi, ám aktualizált darab a közönségre? A magyar társadalom ugyanis most épp egy elitváltáson megy át olyan viharos sebességgel, amilyen gyorsan csak a kormány le tudja vezényelni. Herczeg T. Tamás nem híve az olyan aktualizáló színháznak, amely egyértelműen rámutat ezekre az utalásokra, és Parti Nagy szövege se akasztja le a szögről azokat a semmiből jött, ám fénysebességgel meggazdagodó mai magyar figurákat, akiket azonosíthatunk Jourdain alakjával.

Tény, hogy ez a francia polgár minden idegszálával azon van, hogy bebizonyítsa: arisztokrata gyökerekkel rendelkezik, így a pénze mellé oda tehetne egy kutyabőrt is, amivel már teljes jogú tagja lehetne az elit köröknek. Közben azonban minden szót rossz helyen, rossz értelemben használ, és épp úgy kinevetik, mint a XIX. század végén, a XX. század elején az óhazába áthajózó gazdag amerikaiakat, akik igyekeztek európai arisztokratákkal barátkozni és természetesen házasodni.

A darab alkotói azonban nem akartak minden poént lelőni, így például Barta Viktória koreográfus csak annyit árult el a betéttáncról, hogy sajátos török stílusra számíthatunk majd, a Jourdain feleségét alakító Sebők Maya pedig elárulta, hogy női idomait elöl és hátul is hatalmasra növelték, így igen megterhelő neki a mozgás a jelmezben. Ha már a jelmezeknél tartunk, a szegediek már láthatták ezeket a város utcáin, terein, amikor a színészek egy kisfilmet forgattak ezekben. Ezt a kis alkotást levetítették a közönségtalálkozón is, így mindenki megcsodálhatta Bianca Imelda Jeremiás kifejező jelmezeit.

Ne feledkezzünk meg a zenéről sem, hiszen az a Szirtes Edina „Mókus” írta, aki ezer szállal kötődik Szegedhez, és aki mindig valami különlegességet tartogat a közönségnek, ha ilyen és hasonló felkéréseket kap. A darabot az Újszegedi Szabadtéri Színpadon augusztus 7-én és 8-án mutatják be, eső esetén 9-én és 10-én pótolják az előadásokat. A főbb szerepekben Balog Józsefet, Sebők Mayát, Farkas Andreát, Barnák Lászlót, Kosztolányi Józsefet, Jakab Tamást, Sorbán Csabát, valamint Borsos Beátát láthatja a közönség.

Szincsok György