A Fekete házban találkozik a művészet és tudomány: Tér – Mozgás – Játék címmel nyílt időszaki kiállítás

Konok Tamás festőművész és Vásárhelyi Tamás biológus közös tárlatán a kiállított festményekhez olyan makettek készültek, amelyeket a látogatóknak kell kipróbálniuk. A megtapogatható tárlatot két és fél hónapig tekinthetik meg a szegediek.
Rafai Gábor

2022. február 17. 19:30

A Fekete házban találkozik a művészet és tudomány: Tér – Mozgás – Játék címmel nyílt időszaki kiállítás

Egy különleges együttműködés eredményeként jött létre a Fekete ház új kiállítása. A Tér – Mozgás – Játék című vándortárlat – amely most Pécsről érkezett Szegedre – Konok Tamás festményeit mutatja be Vásárhelyi Tamás makettjeivel kiegészülve, így a művész geometrikus formákból felépülő festményei „életre kelnek”, és két dimenzióból háromdimenzióssá válnak.

 

– Művészet és tudomány, művészet vagy tudomány – ez a kérdés.

 

 

Nyilvánvaló, hogy az első változat a működőképes – mondta megnyitóbeszédében Ibos Éva.  

 

A szegedi művészettörténész a világhírű kinetikus, Kepes György gondolait idézte, aki szerint egyszerre kell rendelkezni a tudós agyával, a festő szemével és a költő szívével az alkotóknak. 

 

A két kiállító – a tudós és a művész – közötti párbeszéd 2018 őszén kezdődött, amikor a Kutatók Éjszakája alkalmából a budapesti Vasarely Múzeum tudományos játszóházat szervezett. Vásárhelyi ekkor a múzeum aktuális kiállításához kapcsolódóan több Konok grafikához is készített játékokat. A festőművész lelkesen fogadta a kezdeményezést és rögtön azt javasolta, állítsanak ki közösen. Az alkotók ezután egymást folyamatosan új ötletekkel stimulálva állították össze tárlataik anyagát. 

 

A szegedi kiállítás is a képzőművészet és tudomány egyedülálló találkozásaként jött létre, hogy a két terület közötti határvonalakat átlépve számos fontos kérdést vessen fel: ki, mit vesz észre, mit lát meg egy képzőművészeti alkotásban? Hogyan segítheti a képzőművészet egy tudományos elv megértését és fordítva?

 

A rendhagyó tárlat április 30-ig látható a Fekete ház felső szintjének két termében, ahol nemcsak nézelődni, hanem játszani is várják az érdeklődőket.