A Facebook és az Instagram is törölt egy Donald Trumppal készült interjút

Nemcsak Trump fiókjait korlátozzák, hanem minden olyan tartalmat, amiben a volt elnök hangja hallható.

2021. április 02. 07:02

A Facebook és az Instagram is törölt egy Donald Trumppal készült interjút

A Facebookról és az Instagramról is törölték kedden Lara Trump apósával, Donald Trump volt amerikai elnökkel készült interjúját, amit először a Jobboldali Nézőpont Lara Trumppal nevű internetes oldalon tettek közzé.

Lara Trump, aki a Fox News amerikai hírcsatorna műsorvezetője is, megosztotta a képernyőfotót arról az emailről, amit a Facebook munkatársaitól kapott.

„Tudatjuk önnel, hogy Lara Trump Facebook-oldaláról eltávolítottuk azt a bejegyzést, amiben Trump elnök beszél”

– áll az emailben. Az indoklásban úgy fogalmaznak:

„A Donald Trump Facebook- és Instagram-fiókjában elhelyezett tartalmakhoz hasonlóan eltávolítjuk azokat a bejegyzéseket is, amikben a volt elnök hangja hallható, ezen kívül a fiók tulajdonosa további korlátozásokra számíthat.”

Eric Trump, a volt elnök fia és Lara Trump férje egy olyan email másolatát is közzétette, amit egy Facebook-alkalmazottól kapott, és amiben arra figyelmeztetik, hogy a törlésre vonatkozó útmutatásuk minden, a kampánnyal kapcsolatos felhasználói fiókra és oldalra vonatkozik.

„Ez szörnyű! Mivé válik a hazánk?”

– írta Eric Trump az Instagramon.

A legnagyobb közösségi oldalak és internetes videómegosztó portálok a Capitoliumnál januárban történt eseményeket követően egymás után döntöttek arról, hogy eltiltják a volt elnököt fiókjainak használatától. Döntéseiket leginkább azzal magyarázták, hogy szerintük Donald Trump gyújtó hangú beszéde és közösségi felületein megjelent üzenetei okozták a zavargásokat.

A keddi interjúban a volt elnök éles kritikát fogalmazott meg a közösségi médiát üzemeltető cégek és bizonyos sajtótermékekkel szemben. Trump kiemelte, hogy ezek az orgánumok az újraválasztási kampánya során szerinte szándékosan eltitkolták a Hunter Biden – a jelenlegi elnök, Joe Biden fiának – üzleti ügyeiről szóló információkat. Például nem engedték megosztani a New York Post című lapban megjelent oknyomozó riportot a Hunter Biden számítógépén talált, és rá nézve kompromittáló emailekről.

„Amikor ezeket nem mutatták be, vagy kivágták, vagy törölték a kampány során, azt nyugodtan nevezhetjük »eltörlési kultúrának«, igaz?”

– mondta Trump. (Arról, hogy mi is a volt elnök által említett cancel culture, itt érdemes bővebben olvasni.)

A volt elnök korábbi vezető kampánytanácsadója szombaton jelentette be, hogy Donald Trump három-négy hónap múlva elindítja saját internetes közösségi oldalát. Corey Lewandowski az új platformot egy interaktív kommunikációs eszközként mutatta be, amin keresztül az emberek közvetlenül kommunikálhatnak majd a volt elnökkel.

„Azt tapasztalhattuk a technológiai óriásvállalatoktól, hogy ha nem értesz egyet a filozófiájukkal, akkor törölnek. Lesz egy platformunk, ahol az emberek szabadon kommunikálhatnak anélkül, hogy félniük kellene a megtorlástól vagy a törléstől”

– fogalmazott a volt tanácsadó.