A Don Giovanni rendezője szerint ma már nem erény, ha valakinek az tölti ki az életét, hogy a nőket hajtja

Az idei évadban már a negyedik operaprodukció próbáit kezdték meg kedden délelőtt a Szegedi Nemzeti Színházban. Az operák operáját, Mozart Don Giovanni című zeneművét Horváth Csaba, a Forte Társulat megalapítója és vezetője állítja színpadra. A két felvonásos művet március 18-án mutatják be a nagyszínházban, magyar nyelven.
Rafai Gábor

2022. február 08. 13:40

A Don Giovanni rendezője szerint ma
már nem erény, ha valakinek az tölti ki az életét, hogy a nőket hajtja

– Kiemelt az idei évad az operajátszás szempontjából. Kuriózum, hogy Szegeden egyetlen évadban öt operát is bemutassunk. A Don Giovanni a negyedik, és a járvány miatt csúsztatnunk kellett az ötödik, a Maria Stuarda bemutatóját – mondta a keddi olvasópróba előtt a színház főigazgatója, Barnák László.

 

Dinyés Dániel zenei vezető szerint minden valamirevaló operatársulatnak el kell játszani az operák operáját, a Don Giovannit, amit már mindenféle felfogásban és stílusban színpadra állítottak. Ezeket azonban el kell engedni, csak Mozarttal és Don Giovannival kell foglalkozni. 

 

– Nagy kihívás volt a szereposztás, mert több nehezítő körülménnyel is meg kellett birkóznunk – mondta a zeneigazgató.

 

 

Ismert, hogy februártól az Operaház főigazgatója, Ókovács Szilveszter beszüntette az úgynevezett kikérők intézményét, azaz gyakorlatilag röghöz kötötte a fővárosi operistákat, és ezzel ellehetetlenítette a vidéki operajátszást. Kiváló énekesek mondták le a szerepeket, mert attól félnek, ha eljönnek Szegedre, valamilyen hátrány éri majd őket a pályájukon. Ez egész egyszerűen szégyen! – mondta Dinnyés, aki azonnal hozzá is tette, megérti azokat az énekeseket, akik a kenyerüket féltik, és nem haragszik ezért rájuk.

 

 

– Most elsősorban a saját énekeseinkre építjük a bemutatóinkat. Tudomásul vettük, hogy ez van!

 

A darab rendezője szerint is fantasztikus opera a Don Giovanni, de a zenéje és a történet dramaturgiája nagyon nehéz. Horváth Csaba úgy fogalmazott, amennyire zseniális, annyira nehéz is, mert szövevényes a históriája és tele van sokféle karakterrel, akik más és más érzelmi állapotokat jelenítenek meg.

 

– Nem szeretném feltétlenül aktualizálni az operát. Don Giovanni egy megveszekedett nőcsábász, akinek az egész élete egy hatalmas játék a nőkkel. Ez a fajta reneszánsz ember ma már kiment a divatból. Akár utolsó mohikánnak is tekinthetjük Don Giovannit. Az, hogy valakinek azt egész életét az tölti ki, hogy a nőket hatja, ma már nem erény. Hogy ez jó, vagy rossz? Ez nagyon bonyolult kérdés. Az elmúlt tíz évben szerte a világban és nálunk Magyarországon is, a férfiasság és a nőiesség kérdései nagyon sok helyen, nagyon sokszor és sokféle megközelítésben kerültek felszínre és okoztak komoly konfliktusokat. Ilyen értelemben nagyon is aktuális Mozart operája – mondta a rendező.

 

Az olvasópróbán bemutatkoztak az operatársulatnak a darab díszletervezői, Kiss-Benedek Kristóf és Kalászi Zoltán is.

 

Wolfgang Amadeus Mozart operáját, a Don Giovannit március 18-án láthatja először közönség a nagyszínházban.