A deszki tüdőszanatórium is a SZTE alapítványához kerül

A munkavállalók jogviszonya is változhat azzal, hogy egyetemi alapítványoknak ad át egészségügyi intézményeket a kormány. Ez egy egészségügyi törvényjavaslatból derül ki, amelyet március 21-éig bocsátott társadalmi vitára Pintér Sándor. Egyelőre hat intézmény kerül egyetemi alapítványokhoz, Szegeden a deszki kórházat szippantja be az egyetem.
Szlavkovits Rita

2023. március 21. 09:31

A deszki tüdőszanatórium is a SZTE
alapítványához kerül

A társadalmi egyeztetésre bocsátott törvényjavaslat nemcsak az ingatlanok átadásáról szól, hanem

  • rendelkezik a mentősök hatásköréről,
  • egyes gyógyszerek támogatásáról,
  • az esztétikai műtéteket végzők jogosultságáról való rendelkezési hatáskörről.

 

Az uniós források miatti vita egyik eleme volt az is, hogy a törvényeket társadalmi vitára kell bocsátani azok elfogadása előtt, ennek a kötelezettségének igyekszik sajátos módon megfelelni a kormány. Így ezt a dokumentumot is elérhetővé tették a kormány honlapján, igaz, nem verték nagydobra. Elvileg nyolc napos egyeztetési időt határoz meg a törvény, a hvg.hu hétfőn részletezte a feltehetően múlt héten kikerült javaslatot, a közzététel határideje március 21-e, kedd.

 

A javaslat, amellett, hogy átalakítja az átadott intézményekben dolgozók munkaviszonyát is, rendelkezik több tucatnyi kórházi ingatlan egyetemi alapítványoknak való átadásáról:

  • a pécsi egyetemi alapítványhoz kerülnek siklósi, és komlói ingatlanok, és a mohácsi, valamint a szigetvári kórház,
  • a debreceni alapítvány megkapja a berettyóújfalui kórházat,
  • a szegedi egyetemi alapítvány tulajdonába kerül a deszki kórház.

 

Ez utóbbi a deszki héthektáros ingatlanon fekvő, egykori kastély mellett, két szegedi, és egy hódmezővásárhelyi ellátóhelyet is jelent az ingatlanokkal együtt.

 

Az egyetemi klinikák, ellátóhelyek a modellváltáskor gyakorlatilag leváltak a felsőoktatási intézményekről, és az Országos Kórházi Főigazgatósághoz kerültek, Szegeden a deszki kórház innen kerül át az alapítványi egyetemhez, ezek szerint a többi klinika marad az OKFŐ-nél. A tervezet szerint az ezekben az intézményekben dolgozók eddigi munkaviszonya a Munka Törvénykönyve szerinti jogviszonnyá alakul 2023. július 1-jével.

 

Az utóbbival a 2021-es modellváltó egyetemeken dolgozók munkavállalói jogviszonyának a mizériája indul el, az egyetemi dolgozók egy része a váltással akkor jól járt, hiszen röviddel a váltás után megemelték a bérüket. Ebből persze kimaradtak, vagy legalábbis nem olyan mértékben részesültek a nem oktató-kutatói státuszban levő dolgozók, mint oktató kollégáik, Pécsett emiatt már lázadnak az alkalmazottak.

 

Az egészségügyi szolgálati jogviszonyban foglalkoztatottak vezényelhetők, ezek szerint ez a hivatalos nevén Csongrád-Csanád Vármegyei Mellkasi Betegségek Szakkórházában dolgozókra nem lesz érvényes július 1-jétől.

 

A deszki kórház egyébként két tüdőgyógyászati és egy kardiológiai rehabilitációs osztállyal működik, az előbbi 142, az utóbbi 45 betegággyal. A kórház ellátási kötelezettsége a tüdőgyógyászatban Csongrád-Csanád vármegyére terjed ki, a kardiológiai rehabilitációs ellátást viszont a vármegyehatárokon túl, Békésben, és Bács-Kiskun vármegye déli térségében is kötelesek biztosítani. A kórházi ágyak kihasználtsága az országos hatvan–hetven százalékos átlagot jóval meghaladja, az itt megforduló évi ötezer fekvőbeteggel kilencven százalékos. Emellett hatezer járóbeteget is ellátnak az intézményben. A kórház a SZTE ÁOK Tüdőgyógyászati Tanszékének is helyet ad.

 

A kórház egyébként az egykori Gerliczy-kastélyban működik, amit Gerliczy Ferenc báró épített 1884-ben felesége hozományából. A többszörösen is átépített épületkomplexum egy héthektáros parkban áll, ami különlegesnek számít, főként azzal, hogy a vizenyős, szikes talajt húszezer kocsi termőföld ráhordásával tették termékennyé, így válhatott egyedi kocsányos tölgyek élőhelyévé.