A denevér előadása előtt köszöntötték a 90 éves Gyimesi Kálmánt a nagyszínházban

A szegedi operajátszás aranykorának egyik utolsó nagy énekesét, a 90 éves Gyimesi Kálmán baritonistát köszöntötték szombat délután A denevér Mecénás-bérleti előadása előtt a Szegedi Nemzeti Színházban.
Hollósi Zsolt

2023. május 20. 20:40

A denevér előadása előtt köszöntötték a 90 éves Gyimesi Kálmánt a nagyszínházban

Május 13-án ünnepelte 90. születésnapját Gyimesi Kálmán Liszt-díjas, érdemes művész baritonista, a szegedi operajátszás Vaszy Viktor nevével fémjelzett aranykorának utolsó nagy énekese, aki az operairodalom szinte összes nagy bariton főszerepét elénekelte. Szombat délután A denevér című Johann Strauss-operett előadása előtt a Mecénás-bérlet közönségének nagy meglepetésére váratlanul Barnák László főigazgató lépett a bordó függöny elé. Ezúttal azonban nem rossz hírt közölt, hanem fényt kért a díszpáholyra, és köszöntötte a családjával – feleségével, fiával és unokáival – ott helyet foglaló Gyimesi Kálmánt, a Szegedi Nemzeti Színház Örökös Tagját. 

 

A 90 éves Gyimesi Kálmán családjával a díszpáholyban (fotók: Hollósi Zsolt)

 

A közönség hatalmas tapsban tört ki, a nézőtéren láthatóan többségben voltak azok, akik még személyesen is láthatták-hallhatták színpadon a népszerű baritonistát. Barnák László felidézte művészi és közéleti pályafutását. Gyimesi Kálmán 1962-ben szerzett diplomát a Zeneművészeti Főiskolán Lendvai Andor tanítványaként, majd 1962-1963-ban Sienában a Scala legendás szopránja, Gina Cigna növendéke volt. 1962-ben lett a Szegedi Nemzeti Színház magánénekese, a rendszerváltás után a város önkormányzati képviselőjévé választották, két évig a kulturális bizottság elnöke is volt. 

 

A szicíliai vecsernye című Verdi-operában Montfort szerepében debütált. 

 

Emlékezetes, nagy szerepe volt Don Giovanni, Rigoletto, Simon Boccanegra, A trubadúr Luna grófja, Amonasro az Aidából, Scarpia a Toscából. 

 

Szinte az összes Mozart-, Rossini-, Donizetti-, Verdi- és Puccini-opera bariton főszerepében sikert aratott, számos kortárs opera ősbemutatójának vagy magyarországi bemutatójának közreműködője volt.    

 

Gyimesi Kálmán Rigoletto szerepében a Gildát éneklő Fonyó Barbarával a nagyszínház színpadán

 

Vendégszerepelt többek között Ausztriában, Belgiumban, Hollandiában, Németországban és Olaszországban. Előadóművészi tevékenysége mellett jelentős pedagógiai munkássága is; énekmestere volt többek között Vajda Júliának és Kónya Krisztinának is. 2011-ben Szeged díszpolgárává választották.

 

Gyimesi Kálmán

 

A denevér-előadás szünetében Barnák László főigazgatói irodájában folytatódott a köszöntés, ahol a direktor többek között egy színpadi fotóiból összeállított albummal ajándékozta meg Gyimesi Kálmánt, majd pezsgővel koccintottak az egészségére.