A demokratáké a szenátus: hiába jósoltak elsöprő republikánus győzelmet, Bidenék nagyon jól teljesítettek a félidős választásokon

A kormányzó párt általában nagyot veszít a félidős megmérettetéseken az Egyesült Államokban. A Demokrata Párt viszont megtartotta a szenátust, a képviselőházban pedig csupán szűk kisebbségbe került.
Cservenák Zoltán

2022. november 13. 10:00

A demokratáké a szenátus: hiába jósoltak elsöprő republikánus győzelmet, Bidenék nagyon jól teljesítettek a félidős választásokon

Fellélegezhet Joe Biden és a Demokrata Párt. Az Egyesült Államokban a napokban zajló félidős választásokon ugyanis végül a vártnál sokkal jobban teljesítettek. A jóslatok szerint hatalmas republikánus áttörésre lehetett számítani: a szakértők a jobboldali konzervatívoknak 20–25 fős többséget jósoltak a képviselőházban. Azt is várták, hogy a szenátus is átfordul a Republikánus Párt javára. Ehhez képest

 

A Kongresszus alsóházában, a képviselőházban jelenleg a Republikánusok 210, a Demokraták 193 képviselővel állnak, de még számolják a levélszavazatokat, várhatóan 6–7 fős többségük lehet a republikánusoknak.

 

Miután vasárnapra eldőlt, hogy Nevada államban a republikánusok már nem nyerhetnek, meglett a többséghez szükséges 50 demokrata képviselő a szenátusban.

 

A szenátusban jelenleg 50–49 az állás, tehát 1 fős többségük van a demokratáknak

 

Igaz, Georgia államban decemberben megismétlik a választást, de ha ezt esetleg elveszítenék a demokraták, akkor sem veszítenék el a Kongresszus felsőházát, mivel 50–50 fős szavazategyenlőségnél a demokrata párti alelnök, Kamala Harris szavazata dönt majd.

 

A demokraták félidős szereplése egyébként az egyik legjobbnak számít az elmúlt évtizedekben. Ennél jobban csak George W. Bush vezette republikánusok szerepeltek jobban a 2001. szeptember 11-i terrortámadás után.

 

A félidős választások tétje akár Ukrajna támogatásának folytatása is lehet, mivel sokan attól tartanak, hogy a Republikánusok befagyasztották volna a segélyeket és a fegyverszállításokat. A republikánus áttörés meghiúsulásával Donald Trump távolabb került attól, hogy elnökként visszatérhessen a hatalomba.