A Dél-Alföldön is életbe lép a vörös kód az éjszakai hideg miatt

A hideg miatt kedd este 8 órától a Dél-Alföldön is életbe léptetik a vörös kódot, ami azt jelenti, hogy valamennyi szociális intézmény számára kötelező a hajléktalan vagy bajba jutott emberek befogadása
Hollósi Zsolt

2023. február 07. 13:26

A Dél-Alföldön is életbe lép a vörös kód az éjszakai hideg miatt

A hideg időjárás miatt három régióban, így a Dél-Alföldön is életbe léptetik az úgynevezett vörös kódot, ami azt jelenti, hogy valamennyi szociális intézmény számára kötelező a hajléktalan vagy bajba jutott emberek befogadása – jelentette be a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára budapesti sajtótájékoztatóján. Fülöp Attila közölte: a Dél-Alföldön és Észak-Magyarországon kedd 20 órától szombat reggel nyolc óráig, a közép-magyarországi régióban kedd 20 órától csütörtök reggel 8 óráig tart az intézkedés. A meteorológiai előrejelzések szerint a következő napokban éjszakánként mínusz 10 fokig vagy az alá is eshet a hőmérséklet – indokolta a döntést az államtitkár.

 

Fülöp Attila felhívta a figyelmet arra, hogy életveszélyes lehet, ha ilyen időben az utcán hosszabb ideig tartózkodik valaki. Arra kért mindenkit, hogy aki bajba jutott embert lát, értesítse a hajléktalanellátók diszpécserszolgálatát. 

 

Fülöp Attila elmondta, a hajléktalanellátóknál van férőhely, a budapesti ellátók kihasználtság 80, az országos hálózaté pedig 81 százalékos jelenleg. Az államtitkár arra kérte az érintetteket, hogy vegyék igénybe a szolgáltatást.

 

– Az Egyesített Szociális Intézmény rendszerében vörös kód nélkül is novembertől áprilisig eleve krízisellátásról beszélünk. Vannak krízis férőhelyeink, amelyek plusz férőhelyek az egész évben működőkhöz képest. Jelenleg is rendelkezünk még szabad kapacitással. Bárki jelentkezhet, aki olyan helyzetbe kerül, hogy nem tudja hol eltölteni az éjszakát, várjuk az ellátó rendszerünkben. Nappal is várjuk a hajléktalanokat a nappali melegedőinkben – mondta Zsótér Ágnes, az SZKTT Egyesített Szociális Intézmény főigazgatója.

 

A Máltai Szeretetszolgálat Csanádi utcai nappali melegedőjének vezetője, Czibulya-Oláh Tímea lapunknak elmondta: az utcai szociális munka szolgálat munkatársai Szegeden meleg teával, takarókkal járják a várost, hogy egyetlen hajléktalan se maradjon az utcán. Igyekeznek rávenni őket, hogy bemenjenek a hajléktalanszállóra. A beteg, mozgásukban korlátozott embereknek segítenek is a szállóra eljutni. Szegeden általában nem számottevő a közterületeken éjszakázók száma. Nyitva tartanak a szállók, szabad helyek is vannak, a hajléktalanok ilyen hidegben többnyire be is mennek.  

 

– Elszoktunk ettől a nagy hidegtől, még az átlagembereket is érzékenyebben érinti. Látjuk a hajléktalanokon is, hogy nem mindig készültek fel plusz ruházattal, ezért mindig fel van töltve a szociális munkások autója takaróval, meleg ruházattal, amikor a terepre indulnak. Azokra is odafigyelnek, akik sátrakban, faházakban, fűthető kalyibákban élnek, számukra is visznek élelmet, meleg ruházatot – fogalmazott Czibulya-Oláh Tímea.

 

Ha Szegeden a nagy hidegben valaki bajba került hajléktalant lát az utcán, akkor a Máltai Szeretetszolgálat által fenntartott, folyamatos ügyeletben dolgozó krízisautó szolgálatot riaszthatja a 06-70-505-8080-as telefonszámon.

 

Az Országos Meteorológiai Szolgált Facebook-posztjában arról ír, hogy kedd hajnalban 14,5 fokkal Zabaron volt az országban a leghidegebb. A friss időjárásjelentés szerint a hét közepén még marad a napos hideg idő, csak a hét végére várható melegedés.