A D2-nél jártak a kulturális bizottság tagjai

Ki gondolná, hogy már öt év eltelt azóta, hogy a D2 kinyitotta kapuit a fiatalok előtt? Rengeteg tapasztalat, munka és még több élmény fűződik az elmúlt időszakhoz, amiről most megbizonyosodhatott a szegedi városi közgyűlés kulturális, oktatási és idegenforgalmi bizottsága is.

2018. október 24. 17:36

A D2-nél jártak a kulturális bizottság tagjai

A közgyűlés öt szakbizottsága közül a kulturális szokott úgynevezett kihelyezetett üléseket tartani. Ezúttal az IH- D2 Ifjúsági Fejlesztő és Médiaközpont meghívásának tettek eleget a testület tagjai. A bizottság eredeti napirendi pontjai között szerepelt a 2018/19-es tanév oktatási keretének meghirdetése, valamint a nyugdíjas pedagógusok jutalmazása. Ez utóbbi előterjesztésből kiderül, hogy a díszoklevélben részesülő nyugdíjas pedagógusok száma idén 121, és személyenként mindenki 20 ezer forintot kap a kitüntetés mellé.  

Ez követően a házigazdák kapták meg a szót, akik rövid előadásban ismertették a D2 tevékenységét. Az ifjúsági fejlesztő és médiaközpont a Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit kft. tagintézménye, ezért Jávorszky Iván az önkormányzati cég vezetője mutatta be röviden a D2 tevékenységét. A Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. ifjúsági irodát és ifjúsági közösségi teret hozott létre 2013-ban a Dózsa utca 2. szám alatti épületében D2 Ifjúsági Fejlesztő Központ néven. Az iroda egyszerre hozza vissza a régi klubok, klubtevékenységek értékeit és információkkal, tanácsokkal szolgál a betérő fiatalok számára. Céljuk, hogy a hozzájuk érkező 13-29 éves fiatalok számára lehetőséget biztosítsanak különböző tevékenységek kipróbálására, ötleteik megvalósítására, akár nemzetközi projektek megszervezésére.

Kispál-Podrácz Gyöngyi, az intézmény vezetője ezt kiegészítette azzal, hogy december másodikán indult a központ, ezért nem csupán a Dózsa utca 2-es szám alatti székház miatt hívják őket röviden D2-nek. Három alaptevékenységük a zene, a tánc és a média oktatása, illetve lehetőség biztosítása arra, hogy a fiatalok közül bárki kipróbálhassa magát ezekben a műfajokban. Ma már nem csupán a rendezvények idejére térnek be ide a középiskolások, de sokan a szabadidejük jelentős részét is itt töltik. A Dózsa György utca impozáns szecessziós épülete kívülről csábító, ám bent sok a tennivaló. A meglehetősen lepusztult klubszobákat önkéntesek és a D2 lelkes munkatársai festették ki, sajátos, fiatalos stílusban. Ettől függetlenül az épületre ráfér a felújítás, ami remélhetőleg a közeljövőben megtörténik.

Rengeteg rendezvény viseli a D2 munkatársainak keze nyomát. A teljesség igénye nélkül ide sorolhatjuk a Szegedi Ifjúsági Napokon már évek óta megtalálható Civil Falu megszervezését, a tavaszi Kö7 Középiskolások Hete rendezvénysorozatot, de az Erasmus+ projekteknek köszönhetően rengeteg nemzetközi eseménynek aktív részesei az itt dolgozók.

A bizottság tagjai közül többen elismerően szóltak a D2-ben végzett munkáról. Szondi Ildikó és Tóth Károly például elmondták, hogy régóta szimpátiával figyelik az itt zajló tevékenységet, és egyre több városi rendezvényen találkoznak olyan fiatalokkal, akik ezer szállal kötődnek az IH- D2 Ifjúsági Fejlesztő és Médiaközponthoz. A bizottság tagjai ezután körbejárták az épületet, megnézték a foglalkozások helyszíneit és az irodákat. Kispál-Podrácz Gyöngyi azzal búcsúzott el a bizottság tagjaitól, hogy szeretettel várják őket azon a rendezvényen is, melyet december elején a D2 alakulásának ötödik évfordulója alkalmából tartanak.