A csokinyusziért is sokkal többet kell fizetni a boltokban

Az áremelkedés az adóemelésnek, a megnövekedett költségeknek, és annak is köszönhető, hogy a kereskedők a nem árstopos termékeken próbálják behozni a veszteségeiket. A gazdaságfejlesztési miniszter tavaly még azt ígérte, gyorsan és keményen fellépnek azok ellen, akik a megemelt adókat áthárítják a fogyasztókra.
Kékes Viktória

2023. március 30. 12:25

A csokinyusziért is sokkal többet kell fizetni a boltokban

A Magyar Édességgyártók Szövetségének szerdai sajtótájákoztatóján a gyártók arról beszéltek, hogy kénytelenek voltak többletköltégeik egy részét áthárítani a vevőkre. Jelentősen drágultak ugyanis az alapanyagok és az energia, ráadásul a chipsadó mértékét is 30-50 százalékkal emelték tavaly júliusban. 

 

Mindezek miatt a gyártók azt mondják, átlag 15-20 százalékkal kérnek többet a húsvéti figurákért, mint tavaly. Mi, vásárlók azonban ennél is nagyobb drágulást tapasztalhatunk, mert a boltosok a megnövelt kiskereskedelmi adót és árstop miatti veszteségeiket is megpróbálják az árakba építeni.

 

Az RTL Híradó ezzel kapcsolatban arra emlékeztet: a gazdaságfejlesztési miniszter egy hónappal ezelőtt azt mondta, hogy a megadóztatott cégeket folyamatosan figyelni fogják:

 

„Nem számítunk arra, hogy az új adókat áthárítják a lakosságra, de ha ez így történne, az könnyen kideríthető, és ezzel szemben nagyon gyorsan és nagyon keményen fel kell lépni”.

 

Az RTL megkérdezte a kormányt, miért nem tudták megakadályozni a megemelt adó áthárítását a fogyasztókra. A kormány az eredeti kérdésre természetesen nem válaszolt, mindössze azt írták, a nem árstopos termékek árai a piaci viszonyok alapján alakulnak.