A csipszadó módosítása brutális élelmiszer-drágulást hoz, és olyan egészségesnek gondolt árut is megadóztat mint a müzli vagy a gabonapehely

Az extraprofitadókról szóló kormányrendeletben az is benne van, hogy a kormány július 1-jétől megemeli a népegészségügyitermékadó-köteles termékek adómértékét, és számos új termékcsoportra kiterjeszti a hatályát.
Garai Szakács László

2022. június 22. 20:02

A csipszadó módosítása brutális
élelmiszer-drágulást hoz, és olyan egészségesnek gondolt árut
is megadóztat mint a müzli vagy a gabonapehely

Az új szabályozás szerint a kevesebb cukrot tartalmazó termékek is adókötelessé válnak. Szük Balázs, a PwC Magyarország adótanácsadó vezető menedzsere a Szabad Európának arról beszélt, hogy „a mostani jogszabályváltozás alapján az érintett termékkörökben minden olyan termék adóköteles lesz, amely hozzáadott cukrot tartalmaz, vagyis bármilyen mennyiségű hozzáadott cukortartalom esetén netát kell fizetni. Ez a módosítás rengeteg terméket beemel az adó hatálya alá”

 

Orbánék a cukor és édesítőszer minden kombinációját lefedték, vagyis míg korábban azok a gyártók, amelyek édesítőszerrel pótolták a cukrot, mentesülhettek a népegészségügyi-termékadó (neta) megfizetése alól, most már fizetniük kell.

 

Két kategóriával még bővült is az adóköteles termékek köre:

  • csemege és
  • az előrecsomagolt édes, sós tészta.

A csemegébe olyan áruk tartoznak, mint a müzlik és a gabonapelyhek, kandírozott gyümölcsök, gyümölcspépek, a tészták közé a töltött tészták.

 

A Túró Rudi nem (közvetlenül) a neta miatt drágul majd

– Továbbra is igaz ugyanakkor, hogy nem minden cukor- és sótartalmú termékre vonatkozik a jogszabály. Például a cukrozott tejtermékek, a Túró Rudi, a kakaó, a joghurt cukrot, a felvágottak sót tartalmaznak, egyik termékkör sem adóköteles – nyilatkozta Szük Balázs a Szabad Európának.

 

Az biztos, hogy ezeket az adókat mi fogjuk megfizetni, sem a gyártó, sem a forgalmazó, senki nem fogja megfizetni helyettünk.

 

Az alkoholok kikerültek, de ettől nem lesznek olcsóbbak

Kikerülnek a neta hatálya alól a jövedéki törvény szerinti alkoholtermékek, a pálinka, whisky, a rum és hasonló szeszes italok, mert a jövedéki adó szabályozásában megemelték ezeknek a termékeknek az adómértékét. Vagyis ami eddig netaként folyt be a költségvetésbe, azt júliustól jövedéki adóként kell megfizetni.