A csapadékvíz hasznosításáról kérdeztek meg diákokat: kihirdették az alkotói pályázat eredményét

Diákoknak hirdettek alkotói pályázatot arról, ők hogyan hasznosítanák a csapadékvizet. Az apropót az adja, hogy Szegeden folyamatosan bővül a város csapadékvíz-elvezető rendszere, a napokban indult a program újabb eleme. A felhívásra megmozdult a diákok fantáziája, hétfőn a legjobbak már át is vehették a díjakat.

2021. június 14. 16:05

Ütemesen folytatódik a Szeged belterületi csapadékvíz-elvezetési program, így már majdnem 16 kilométeren korszerűsítik a vízelvezető rendszert. A fejlesztésre összesen 1 milliárd 334 millió forintot fordít a szegedi önkormányzat.

2018–19-ben hat városrész 22 utcájában épült csapadékvíz-elvezető csatorna, tavaly ősszel elkezdődtek a munkálatok Újszeged hét utcájában, valamint Kiskundorozsmán is. Az elmúlt napokban pedig megindult a munka Marostő kilenc utcájában is.

A beruházás eredményeként az érintett területek lakóinak életkörülményei jelentősen javulni fognak, mert a hirtelen, nagy mennyiségben lezúduló csapadék nem okoz majd károkat.

A nagyszabású munkálatokkal párhuzamosan szegedi diákoknak hirdettek alkotói pályázatot, ők mit gondolnak, hogyan lehetne hasznosítani a csapadékvizet és a jobban védeni a környezetünket.

A díjakat hétfőn délelőtt adták át a Vörösmarty Mihály Általános Iskola tornapályáján.

Avramov András, a városrész önkormányzati képviselője röviden ismertette a csapadékvíz elvezetési program fontosabb tudnivalóit, majd arra hívta fel a diákok figyelmét, hogy a csatornaépítés egyben a környezet védelmét is szolgálja, ami mindnyájunk közös ügye.

–  A klímaváltozás és az egyre többször lezúduló nagy mennyiségű csapadékvíz kezeléséről szól ez a program. Szeged célja, hogy megfelelő válaszokat adjon a klímaváltozásra, amivel csak aktív, közös cselekvéssel vehetjük fel a küzdelmet – hangsúlyozta Szeged zöldvárosért felelős tanácsnoka, Mihálik Edvin.

Ezt követően Szatmári Csilla, a Móra Ferenc Múzeum munkatársa értékelte a beküldött pályamunkákat, majd átadták a díjakat.

Első helyezést értek el Nagy Regina és Bóna Lili ötödikes tanulók közös alkotásukkal. Igazi csapatmunka érdemelte ki a második helyezésért járó jutalmat: Füstös Kornél, Tatár Viki, Pálinkó József és Takács Hanna munkája. A harmadik helyezésért járó díjat a szintén ötödikes Kis Gabriella vihette haza.

– A tanárnőnktől hallottunk erről a pályázatról természettudomány órán – mondta a két elsődíjas. – Egy képzeletbeli, de működő kutat próbáltunk modellezni a makettünkkel, a kiskertbe még valódi mentát és füvet is ültettünk. Kár, hogy mostanra elszáradtak – mondták, ami persze semmit sem von le az első díj értékéből.

rag

Címlapon

mutasd mind