A Credo kulisszatitkairól mesélnek az alkotók a Somogyi-könyvtárban

Credo címmel mutatja be február 22-én Juronics Tamás legújabb koreográfiáját a Szegedi Kortárs Balett a Kisszínházban. Holnap, kedden délután fél 5-től közönségtalálkozón mesélnek a darab kulisszatitkairól az alkotók a Somogyi-könyvtárban.

2019. február 11. 07:56

A Credo kulisszatitkairól mesélnek az alkotók a Somogyi-könyvtárban

A népszerű észt zeneszerző, Arvo Pärt Credo című művére komponálta legújabb koreográfiáját Juronics Tamás, a Szegedi Kortárs Balett művészeti vezetője.

A művet ötven éve mutatták be Tallinban, de az előadást nem sokkal később betiltották. Az alkotót a kultúrpolitika a Szovjetunió legveszedelmesebb komponistájává nyilvánította.

Kedden délután fél 5-től a Somogyi-könyvtár első emeleti folyóirat-olvasótermében a balett előadás alkotóival – Pataki András balettigazgatóval, Juronics Tamás művészeti vezetővel, valamint a társulat táncművészeivel – találkozhatnak az érdeklődők.

A beszélgetés moderátora Almádi Róbert, a Návay Lajos Szakgimnázium magyar és kommunikáció szakos tanára lesz.

– Ez egy ön- és Isten-kereső darabnak született. Az elmúlt időben sokat foglalkoztatott a téma, a bennünk lévő, magunkban hordott traumák eredete, amit sokszor nem tudunk kezelni, miközben nagyon is kellene. Ahogyan a családon belül tovább adjuk egymásnak a feldolgozatlan traumákat, úgy egy társadalomban is. Attól félek, hogy mi is tovább adunk valamit a huszadik század szörnyűségeiből, miközben az új generációknak ezt már nem kellene hordozniuk.  Sok mindent nem beszéltünk még ki magunkból, és ezek az eltakart, szőnyeg alá söpört dolgok később nagyon könnyen felszakadhatnak – mondta el portálunknak adott születésnapi interjújában új koreográfiájáról a Kossuth-díjas szegedi alkotó, Juronics Tamás.

Fotó: Tarnavölgyi Zoltán

Tovább olvasom

Címlapon

mutasd mind