A Chicago helyett jön a 39 lépcsőfok: Hitchcock krimijének paródiáját állítja színpadra Horgas Ádám

A koronavírus-járvány átírja színház idei műsortervét is. A decemberre meghirdetett nagyszabású musicalt, a Chicagót csak folyamatos telt házak előtt érdemes játszani, a pandémia miatt viszont ez bizonytalanná vált. Kevésbé nagyszabású, de izgalmas produkció után kellett nézni: így került képbe a 39 lépcsőfok. Ma tartották az olvasópróbát.

2020. október 27. 17:13

A műsorváltozást az olvasópróba előtt Barnák László főigazgató részletesen is megindokolta:

– A Chicagót eredetileg december 18-án mutattuk volna be, de az egy olyan nagy ívű, sokszereplős zenés produkció, amit csak akkor érdemes színpadra állítani, amikor teltházak előtt lehet játszani. A szerzői jogi szerződés is olyan kitételeket tartalmaz, amelyeknek ebben a bizonytalan pandémiás időszakban nem tudna megfelelni a színház, ezért döntöttünk úgy, hogy helyette egy olyan darabot választunk, ami ugyanolyan szórakoztató, de kevés szereplővel is előadható.

A négyszereplős darabot kettős szereposztásban állítják színpadra, mert fel kell készülni arra, hogy bármikor megbetegedhet valamelyik szereplő, akit gyorsan pótolni kell. A rendező személye viszont nem változik, a krimi-vígjátékot is Horgas Ádám állítja színpadra, aki szerint ez egy gyorsreagálású előadás lesz. Míg az előző, nagysikerű rendezését, az 1984-et erős tápláléknak nevezte, addig a 39 lépcsőfokot vigasznak.

Az előadás alapja az 1935-ben – a hangos film megszületése után mindössze néhány évvel – John Buchan regénye alapján készült Alfred Hitchcock krimi, a 39 lépcsőfok, amelyből 2005-ben Patrick Barlow írt színdarabot, ami óriási sikert aratott Londonban, és azóta az egész világot bejárta.

Az előadás érdekessége, hogy az eredeti történetet négy szereplő játssza el. Csak a főszereplőt, Richard Hannay-t alakító színész játszik egy szerepet, a női szerepet alakító színész négy egymástól teljesen eltérő karaktert jelenít meg, míg a többi huszonhat szerepet a két bohóc figura alakítja.

Kattintson fönti képünkre, nézze meg Szabó Luca olvasópróbán készült fotóit!

– Ez egy igazi színészközpontú előadás lesz, miközben az öltöztetők is főszerephez jutnak. A takarásban igazi Forma–1-es futamok zajlanak majd, lesz olyan, hogy alig tíz másodperc marad egy átöltöztetésre. Ez még egy versenyautó kerékcseréjére sem túl hosszú idő – mondta Horgas Ádám.

A szegedi előadás igazi filmes paródiának ígérkezik. Többek között lassított akciójelenetekkel és folyamatos háttérvetítéssel teszik izgalmassá az egyébként minimális díszlet között játszódó történetet.

A kétrészes krimi-vígjátékban Richard Hannay középkorú, jól szituált, jó megjelenésű agglegény meglehetős unalomban éli szürke hétköznapjait Londonban, amíg egy napon véletlenül össze nem találkozik egy feltűnően csinos fiatal nővel, és hirtelen egy irtózatos bűnügy kellős közepén nem találja magát. Kezdődik a menekülés szárazon és vizen, ügynökök és szörnyek között, miközben az is rejtély, hogy a szerelmében bízhat-e az ártatlanul üldözött főhős.

A színészeknek igazi jutalomjátékot, a nézőknek pedig önfeledt karácsonyi történetet ígér az előadás.

A tervezett bemutató ideje: december 18., este 7 óra  a nagyszínházban.

Szereplők
Richard Hannay: Medveczky Balázs / Krausz Gergő
Női szerepek: Ágoston Katalin / Csorba Kata
Bohóc 1: Borovics Tamás / Gömöri Krisztián
Bohóc 2: Barnák László / Rétfalvi Tamás

Alkotók
Díszlet: Horgas Péter
Jelmez: Bujdosó Nóra
Zene, videó, koreográfia: Horgas Ádám
Súgó: Almási Gyöngyi
Ügyelő: Hajdú Róbert
Rendezőasszisztens: Horváth Bettina
Rendező: Horgas Ádám

rag