A cégek harmada készül leépítésre ebben az évben

Az infláció, az emelkedő költségek egyre nehezebb helyzetbe hozzák a cégeket, főleg a kisebbek kezdik nehezebben 2023-at. Harmaduk azt tervezi, hogy a kialakult helyzet miatt leépíti munkatársai egy részét.
Vass Imre

2023. január 13. 13:42

A cégek harmada készül leépítésre ebben az évben

A szezonálisan kiigazított Nettó Foglalkoztatási Mutató -8 százalékos átlagos értéket ért el Magyarországon, erre az elmúlt tíz évben nem volt példa. – írja a Forbes.hu.

 

A friss mutatószám az előző negyedévhez viszonyítva 3, 2022 azonos időszakához képest 26 százalékpontos visszaesést mutat. Egy felmérés szerint az észak-alföldi és az észak-magyarországi cégek terveznek leépítést. Egyedül a Dél-Alföldön terveznek létszámbővítést a cégek.

 

Amennyiben szektorokat nézünk, akkor a kommunikációs szolgáltatásban, valamint a feldolgozó ipar területén dolgozók érezhetik veszélyben magukat, az ilyen területen tevékenykedő cégek terveznek elbocsájtásokat.

 

A felmérésben 41 országot vizsgáltak meg, Magyarország az utolsó, egyedül még Lengyelországban várható visszaesés a foglalkoztatásban.

 

Minél kisebb egy cég, annál gyengébb a jelen gazdasági helyzettel szembeni ellenállóképessége is olvasható ki a felmérésből. 

A trend ellenére még nagyobb elbocsájtási hullám még nem érzékelhető, a cégek egyenlőre még kivárnak. És vannak olyan területek is, ahol még mindig munkaerőhiány van.

Címlapon

mutasd mind