A brit kormány intézkedései miatt nehéz helyzetbe kerültek az ott dolgozó magyarok

Sok Nagy-Britanniában dolgozó magyar szó szerint csapdába esett a szigetországban az utóbbi napokban. Az általunk megkérdezettek már nem dolgozhatnak, de hazajönni sem feltétlenül a legjobb megoldás számukra.

2020. március 25. 10:35

A brit kormány intézkedései miatt nehéz helyzetbe kerültek az ott dolgozó magyarok

Londonban most mindenki azt latolgatja, hogy mi számít a legszükségesebb esetnek. A hétfőtől életbe léptetett kormányzati intézkedés ugyanis elég homályosan fogalmaz arról, ki mehet el továbbra is a munkahelyére. Boris Johnson miniszterelnök bejelentése szerint azoknak, akik távmunkában is el tudják látni a feladataikat, otthon kell maradniuk, akik viszont igazolni tudják, hogy olyan a beosztásuk, amelyet csak fizikai jelenléttel tudnak ellátni, azok utazhatnak a tömegközlekedéssel, melynek járatait egyébként jelentősen ritkították.

A szállodák személyzetének munkája nem tartozik a home office körülmények közt végezhetők közé, ezért ők bemehetnének a munkahelyükre, ha a koronavírus-járvány miatt nem omlott volna össze ez a szolgáltató szektor. Márta majdnem tíz éve dolgozik Londonban a szállodaiparban, épp most szeretett volna új munkakörben szerencsét próbálni, de egyelőre nagyon bizonytalan, hogy kezdhet-e áprilisban.

Azt mondja, hogy sokakhoz hasonlóan ő se nagyon látja, mi a kiút ebből a helyzetből. A szállodákban ugyanis rengeteg kelet-európai dolgozott, akiknek most egyik pillanatról a másikra megszűnt a munkája, vagy ideiglenesen szabadságra küldték őket. Igen ám, de az élet így is pénzbe kerül, keveseknek vannak tartalékai, ráadásul az albérleti díjat is fizetni kell, ami elég jelentős kiadás. Egyelőre azok vannak viszonylag jó helyzetben, akik az építőiparban dolgoznak, mert őket még nem érintik a korlátozó intézkedések.

Megoldás lehet, ha valaki felszáll egy repülőre, és hazajön, ám ennek is vannak kockázatai. Egyrészt nincs mindenkinek itthon biztosítása, másrészt azonnal kéthetes karanténba kényszerül, így még a szeretteivel se találkozhat, hiába tér vissza. Ugyanakkor bizonyos költségek (például az albérleti díj, rezsi) továbbra is terhelik a pénztárcáját, ráadásul csak a legszükségesebb holmikat tudja hazahozni, a repülőre ugyanis kevés poggyász vihető fel. Már, ha egyáltalán járnak a repülők. Szerdán ugyanis már az a hír járta, hogy a még közlekedő két fapados járat is leállítja budapesti járatait.

Ildikó azonban még időben lépett, és egy hete már itthon van, igaz karanténban tölti napjait. Egy dél-angliai városban dolgozott pedagógusként, de az intézményét bezárták, ezért döntenie kellett. Szerencséjére a szállásadójával is sikerült megegyeznie arról, hogy amíg itthon van, nem kell fizetnie az albérletért. Fogalma sincs, meddig marad itthon, az autója, a bútorai, és sok más személyes tárgya maradt a szigetországban, ahol már az állampolgárságot is megszerezte.

Rengeteg magyart érintett a vendéglátóhelyek bezárása is, hiszen a pubokban, éttermekben, kávézókban is zömében kelet-európaiak dolgoztak. Ők szintén a kormányzati intézkedések miatt mentek kényszerszabadságra. Géza, egy birminghami étteremben dolgozott, de a héten már nem kellett bemennie a munkahelyére. A főnöke azt üzente, hogy ebben a hónapban még kapnak fizetséget, ami mások helyzetéhez képest kifejezetten kedvező fejlemény.

Arról is beszámolt, hogy naponta egyszer mehet el vásárolni, szigorúan csak egyedül, ugyanakkor a boltban sok az üres polc, az emberek felhalmoznak, nem igazán bíznak abban, hogy nem lesznek újabb korlátozó intézkedések. Egyébként a részleges kijárási tilalom alatt egyszer el lehet menni futni vagy biciklizni, de akkor is csak egyedül. Az utcán rendőrök járőröznek, akiknek az a fő feladatuk, hogy betartassák az emberekkel a korlátozó intézkedéseket. Ha valaki nem tartja be az előírásokat, szigorú bírságot szabhatnak ki.