A bíróság újra kimondta, hazudott a TV2

A túlóratörvény elleni tüntetés két szervezője perelte be a TV2-t a Társaság a Szabadságjogokért segítségével. Már az elsőfokú bíróság kimondta: a televízió szándékosan megszegte a kiegyensúlyozott, ellenőrzött tényeken nyugvó, sokoldalú tájékoztatás elveit. Ezt a döntést most a Fővárosi Ítélőtábla is megerősítette.
Vass Imre

2021. november 13. 15:13

A bíróság újra kimondta, hazudott a
TV2

A történet 2018-ig nyúlik vissza, amikor decemberben több tüntetés is volt a rabszolgatörvény elfogadása miatt. Filó Mariann és Krasznahorkai Emma december 14-ére szervezett demonstrációt a Parlament elé. A TV2 a Tények című esti hírműsorban hazug módon számolt be az aktivisták szerepéről, úgy mutatta be őket, mint „felbujtókat, randalírozókat és bűnözőket”, akiknek célja „egyedül a pusztítás” – írja a 24.hu.

 

Az anyagban meg sem szólaltatták az aktivistákat, akik ezért a TASZ segítségével pert indítottak a csatorna ellen, valamint a hazugságot elsőként megjelentető 888.hu és az ő cikküket átvevő Origót ellen is.

 

Az elsőfokú bíróság megállapította, hogy a tüntetésről beszámoló TV2 szándékosan megszegte a kiegyensúlyozott, ellenőrzött tényeken nyugvó, sokoldalú tájékoztatás elveit. A 888.hu és az Origo nem nyújtott be érdemi ellenkérelmet, így velük szemben az aktivisták már első fokon megnyerték a pert. A TV2 viszont fellebbezett, és most a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla is megállapította a jogsértést.

 

A bíróság indokolása szerint a tüntetés szervezői jogszerűen éltek az Alaptörvény által védett véleménynyilvánítási és gyülekezési jogukkal, és a TV2 megsértette a személyiségi jogaikat, amikor erről valótlanul számolt be. Azt is megállapították, hogy a csatorna célja a nézők félretájékoztatása volt, és ennek érdekében szándékosan eltorzították a történéseket. Az ítéletben úgy fogalmaztak, hogy a televíziós csatorna híradója ezen valótlan tényállítással az átlagosan tájékozott és körültekintő átlagnéző véleményalkotását kívánta befolyásolni.

 

A döntés értelmében a TV2-nek 800 ezer forint sérelemdíjat kell fizetnie az aktivistáknak, valamint 15 napon belül a Tények című műsorban fel kell olvasniuk az ítélet rendelkező részét. Emellett a honlapjukon is közzé kell tenniük legalább egy évig, még akkor is, ha magát a jogsértő tartalmat eltávolítják onnan.

Tovább olvasom