A BioNTech igazgatója Karikó Katalinnak: „Katalin, hozzon magával kutatókat Magyarországról, nagy szükségünk volna rájuk!” – Erre Szeged leendő díszpolgára a radnótis diákoknak: „Jelentkezőket várok!”

Háromnapos szegedi látogatásának második napját a világhírű magyar biokémikus, Karikó Katalin a Radnóti-gimnáziumban kezdte, ahol rendhagyó órát tartott, majd az iskola összes diákjához beszélt.

2021. május 20. 18:13

Keresve sem lehetett volna Karikó Katalinnak jobb helyszínt találni az iskolalátogatásra Szegeden a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnáziumnál, ahol országos összehasonlításban az egyik legjobb a természettudományos tantárgyak oktatása. Az esős időben jelentős könnyebbséget jelentett, hogy csupán a gimnázium szomszédjában lévő szállodából kellett a kutatónak Botka László polgármester kíséretében átsétálni, hogy megtartsa a különleges órát.

A látogatást Szeged leendő díszpolgára az igazgatói szobában kezdte, ahol

a jelenlévő tanárok a többi között a siker titkáról kérdezték, és amire a kutató azt mondta, tíz évvel ezelőtt még sikertelen ember volt, és soha nem a pillanatnyi állapotot kell néznie az embernek, hanem hosszabb távra kell tekinteni. Szerinte a siker egyik legfontosabb összetevője, hogy az ember bízzon magában.

A gimnáziumi látogatás menetrendje még az utolsó percben is változott. Előzetesen engedélyezték a médiának, hogy részt vegyen a rendhagyó biológiaórán, ezt azonban a helyszínen visszavonták, így a közel harmincperces óra alatt a folyóson várakoztunk, és csak utána mehettünk be a gimnázium természettudományos laboratóriumába, ahol nagyjából húsz diákkal beszélgetett az mRNS-vakcinák technológiájának kifejlesztője.

Még több fotó Karikó Katalin találkozásáról a szegedi diákokkal a fenti nyitóképre, vagy ide kattintva látható          (Fotók: Iványi Aurél)

A középiskola igazgatója, Nagy Anett azzal zárta az órát, hogy az életre szóló élményt jelenthetett a diákoknak, a 10. osztályos Sarolta pedig azt mondta a Szeged.hu-nak, hogy Karikó Katalin egyszerre beszélt tudományos kérdésekről, munkásságáról és saját élettörténetéről.

Alapvetően arról beszélt, hogy miként érte el a sikereit, és azt üzente a diákoknak, hogy a legfontosabb, hogy szeressék azt, amit szakmájuknak, hivatásuknak választanak. Külön bátorította a diáklányokat, hogy ne féljenek kutatói és tudományos pályájára lépni.

Sarolta ennek kapcsán azt mondta, szerinte egyre inkább eltűnnek azok a különbségek a fiúk és a lányok között, amik a tudományos pályák iránt érdeklődéssel kapcsolatosak. De azt is megtudtuk Saroltától, hogy Karikó Katain szerint az esetleges kudarcok miatt nem szabad feladni a kutatást, a saját pályáján is elfordultak kudarcok, de ő nem hátrált meg.

Szerény, közvetlen és érthető. Ezzel a három szóval jellemezte Karikó Katalint és az általa tartott órát a szintén 10. osztályos, biológiatagozatos Tamás.

Mint mondta,

a híres kutató beszélt a koronavírus ellen használt vakcinákról is, arról, hogy azok miben különböznek egymástól.

Az órán résztvevő diákok mindegyike, akivel beszéltünk, azt mondta, inspiráló volt Karikó Katalin előadása, motiválta a hallgatóságát, kedves és közvetlen volt.

De nemcsak a különleges órán jelenlévő néhány szerencsésnek volt lehetősége találkozni Szeged leendő díszpolgárával: a biokémikus a csepegő eső ellenére az udvaron mondott beszédet több száz fős hallgatóságának, az iskola összes diákjának.

„Nem tudhatod, hogy szakmai pályádon sikeres lesz-e, igyekezzetek jó kutatóvá válni. Ez a legfontosabb”

– fordult a diákokhoz. Magáról azt mondta, egész életében arra készült és azért tanult, hogy kutathasson, de a kudarcok őt sem kerülték el, előfordult még az is, hogy elbocsátották állásából.

„Az ember az álmait soha ne adja fel!”

– fogalmazta meg talán legfontosabb üzenetét, majd azzal zárta rövid és rögtönzött beszédét, hogy éppen az előző nap kereste telefonon a BioNTech vezérigazgatója, és neki újságolta, hogy ez idő tájt Szegeden tartózkodik.

„Katalin, hozzon magával kutatókat Magyarországról, nagy szükségünk volna rájuk!” – mondta a világ jelenleg egyik legsikeresebb biotechnológiai cégének vezetője. „Jelentkezőket várok!” – fordult a radnótis diákokhoz Karikó Katalin.

B. P.