A bevándorlás és a genderlobbi a legnagyobb probléma Magyarországon – a Fidesz-szavazók szerint

Ez derül ki a Závecz Research közvélemény-kutatásából, amelyet még a háború kitörése előtt, a 24.hu megrendelésére készített.
Kékes Viktória

2022. március 25. 08:58

A bevándorlás és a genderlobbi a legnagyobb probléma Magyarországon – a Fidesz-szavazók szerint

A felmérés egyik részében a válaszadóknak spontán kellett felsorolniuk azt a három problémát, amit a legégetőbbnek gondolnak. Ekkor így alakult a sorrend:

  • az egészségügyet 45 százalék említette magától,
  • azt követte az infláció, illetve a magas árak (38 százalék),
  • majd az életszínvonal és a megélhetés (35 százalék), miközben további 17 százalék az alacsony fizetéseket nevesítette.

 

A kutatás másik részében előre meghatározott témákat kellett osztályozni egy 1-től 5-ig tartó skálán aszerint, hogy mennyire jelentenek valós, súlyos problémát. A hét lehetőség – a kormányzati és az ellenzéki kommunikációt is figyelembe véve – a következő volt: infláció, korrupció, bevándorlás, külkapcsolatok (hazánk viszonya az európai uniós és más országokhoz), alacsony bérek és nyugdíjak, egészségügy, illetve genderlobbi.

 

A legmagasabb pontszámot (4,2-t) itt is az egészségügy kapta, a megkérdezettek 58 százaléka tartja létező, súlyos problémának az egészségügyi ellátás helyzetét, és mindössze 4,2 százalék válaszolt úgy, hogy az nem problémás. A második helyen az infláció és a korrupció osztozik, 4,1-es pontszámmal. A harmadik helyen az alacsony béreket és nyugdíjakat találjuk (3,9 pont átlagban).

 

A pártszimpátia azonban alaposan átrajzolja a problématérképet. A Fidesz-szavazókat a bevándorlás (4,4 pont) és a genderlobbi (4 pont) is sokkal jobban aggasztja, mint az infláció, a korrupció és az egészségügy (ezekre egyaránt 3,6 pontot adtak). Ez jelzi, hogy a Fidesz-táborban milyen erős a kormányzati propaganda hatása: bár maguktól elvétve említik a genderlobbit, ha találkoznak a kifejezéssel, súlyos veszélyként azonosítják azt.

 

(forrás: 24.hu/Závecz Research)

Fontos kiemelni, hogy a kutatás 2022. február 17. és 23. között, tehát az orosz–ukrán háború kitörését megelőzően készült. Az orosz invázió minden bizonnyal jelentősen átalakította a magyarok gondolkodását.