A Belvárosi Moziban is látható az olasz festő, Modigliani botrányokkal teli életet bemutató film

A tragikusan fiatalon elhunyt festőművész és szobrász, Amedeo Modigliani magánéletét is bemutatja A művészet templomai sorozat következő epizódja, ami az élettárs, az ígéretes orosz költőnő, Jeanne Hébuterne szemszögéből állít emléket az olasz mesternek születésének századik évfordulóján.
Rafai Gábor

2022. január 05. 11:09

A Belvárosi Moziban is látható az olasz festő, Modigliani botrányokkal teli életet bemutató film

A tragikusan fiatalon elhunyt festőművész és szobrász, Amedeo Modigliani magánéletét is bemutatja A művészet templomai sorozat következő epizódja, ami az élettárs, az ígéretes orosz költőnő, Jeanne Hébuterne szemszögéből állít emléket az olasz mesternek születésének századik évfordulóján. A dokumentumfilmet Belvárosi Moziban láthatják az érdeklődők.

 

Szegeden a Bevárosi Moziban az elmúlt években többek között

  • Salvador Dalí, 
  • Botticelli, 
  • Klimt, 
  • Caravaggio, 
  • Hieronymus Bosch és a holland festőzseni, 
  • Vincent Van Gogh életét és munkásságát ismerhették meg a nézők.

 

A vetítések sorozata január 9-én vasárnap délután fél 4-kor folytatódik a 35 éves korában elhunyt olasz avantgárd festő és szobrász, Amedeo Modigliani halálának századik évfordulója alkalmából készült centenáriumi ismeretterjesztő filmmel.

 

A toszkánai Livornóban született Modigliani botrányokkal teli, viharos életet élt. A filmben egy új, eddig ismeretlen nézőpontból tárul fel művészi pályája és magánélete: az élettársa, Jeanne Hébuterne emlékirataiból, aki két nappal Modigliani halála után öngyilkosságot követett el.  

 

Modigliani életpályájának és művészetének bemutatása mellett a sorozatra jellemző részletgazdag felvételeken megjelennek a vásznon világszerte népszerű műalkotásai is, amelyeknek jellegzetes, hosszúkásra nyúló ábrázolásmódja a védjegyévé vált.  

 

Jeanne, az ígéretes orosz költőnő, Anna Achmatova és az angol újságíró, Beatrice Hastings voltak azok a nők, akikről portrékat készített, s melyek kariatidaszerű ábrázolásmódja vált végül Modigliani alkotásainak ismertetőjegyévé.

 

Többek között olyan neves múzeumok kincsei tárulnak fel a filmben, mint a bécsi Albertina gyűjteménye, a Modigliani és a Montparnasse-i kaland című tárlat a Livornoi Városi Múzeumban, a Washingtoni Nemzeti Galéria, valamint jelentős párizsi kiállítóhelyek és műgyűjtemények is láthatók.

 

Rendező: Valéria Parisi

Operatőr: Lorenzo Giromini

Szereplők: Chloe Aridjis, Astrid Casali, Domitilla D’Amico, John Myatt, Klaus Albrecht Schröder, Paolo Virzì

 

Tovább olvasom