A balettszínpadon elevenedik meg az elveszett spicc-cipő varázslatos története

Balettnövendékek közreműködésével vitte színre Juronics Tamás a világ egyik legnépszerűbb meséjét, a Hamupipőkét. A Kossuth-díjas koreográfus utoljára nyolc évvel ezelőtt állított színpadra gyermekdarabot, a Diótörőt. A Szegedi Kortárs Balett új táncjátékát ma mutatják be a Nagyszínházban.

2019. november 15. 08:54

A Szegedi Kortárs Balett következő bemutatója egy felnőtteknek szóló mese, a Coppélia lesz februárban. Juronics Tamás koreográfiája számtalan horrorisztikus elemet is tartalmaz majd.

Az egyik legtöbbet feldolgozott, előadott és megfilmesített mesét, Hamupipőke történetét mutatja be táncban elbeszélve a Szegedi Kortárs Balett, a VargaBalett Táncműhely növendékeinek közreműködésével.

Prokofjev jól ismert muzsikája a legkisebbeket varázsolja a balett világába és klasszikus, grandiózus feldolgozásban mutatja be a szegény, árva szolgalány happy enddel végződő történetét.

A bemutatót ma, pénteken délelőtt tartják a Nagyszínházban.

A darab premierjét megelőzően Juronics Tamás koreográfus-rendező elmondta: Szergej Prokofjev érzelmes és a történetet jól felépítő zenéjére – az Apa szerepét is alakító – Czár Gergely koreográfustársával a gyermeknézőknek szóló darabot készítettek.

(Fotó: Rafai Gábor)

A fiatalok nevelése mellett fontos cél, hogy már a legkisebbek is megismerjék és megszeressék a táncművészetet, ebben segít, hogy a színpadon is láthatják kortársaikat.

Az előadásban fontos szerepet játszanak a gyerekek – a Varga Balett Táncműhely kétszer huszonkét növendéke –, akik a báli jelenetben, a kisegerek és a tündérek képében is szerepet kapnak.

Az új darabban a társulat sok, a kortárs tánc eszközein alapuló produkciója után a klasszikus balett technikája és esztétikája is jelen van.

Szerencsés véletlen, hogy a Hamupipőke szerepét alakító – nápolyi születésű, két éve Szegeden táncoló – Claudia Elvetico klasszikus balett képzettséggel rendelkezik, ezért a szegedi előadásban nem a hagyományos üveg-, hanem a balett táncosok spicc-cipőjét veszíti el a címszereplő,

A grandiózus mesebalett életre keltésében a Szegedi Kortárs Balett táncművészei mellett jelentős szerepet kapnak a Varga Balett Táncműhely kis táncosai.

A kettős szereposztáshoz Varga József balettmester segítségével összesen negyvennégy fiatal táncost választottak ki a balettiskola több mint kétszáz szegedi, vásárhelyi és makói növendéke közül.

A gonosz mostoha megformálásának kedvéért pedig két év szülési szabadságát követően visszatér a színpadra az együttes népszerű balerinája, Zsadon Flóra is.

A Hamupipőkét a Nagyszínházban ma, pénteken délelőtt mutatják be és január végéig több mint harminc alkalommal láthatják majd a nézők.

A szegedi táncosok legújabb produkcióját december 11-én Budapesten, a Müpa Fesztivál Színházában is előadják.

A társulat felújítja másik népszerű gyermekdarabját, a Diótörőt is, amely a karácsonyi ünnepeket megelőzően összesen négy alkalommal lesz a látható a Nagyszínházban.

Nyitóképünkre kattintva megnézheti a csütörtöki főpróbán készült óriásgalériánkat.

rag

Tovább olvasom

Címlapon

mutasd mind