A 372 éves búcsút az eső sem tudta elmosni: késő estig kitartottak a tápéiak

Szegedhez éppen úgy hozzá tartozik a tápai búcsú, akár a halászlé, a paprika vagy Pick szalámi. Ha nem lenne, talán még az október is kimaradna a naptárból, de szerencsére van, éppen 372 éve – ha esik, ha fúj. Az egyetlen kivételt a világjárvány miatt lemondott a 2020-as búcsú jelentette. Idén az időjárás próbált közbe szólni, de ez nem szegte a tápaik kedvét.
Rafai Gábor

2022. október 01. 20:42

A 372 éves búcsút az eső sem tudta elmosni: késő estig
kitartottak a tápéiak

Kora délután még meg tudták tartani a fogatos felvonulást, a menettáncot azonban elmosta az eső, a kétszázötven táncos csak a Rév utcáig rophatta, a táncházat már a közeli művelődési ház nagytermében tudták megtartani. 

 

Végül a Heller Ödön színpadán 

 • a Tápai Hagyományőrző Együttes,
 • a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület (Bácsgyulafalva),
 • az Árendás Néptáncegyüttes (Hódmezővásárhely),
 • a Gyöprugi Egyesület,
 • a Borica – Bálint Sándor Táncegyüttes,
 • a Fono Néptáncegyüttes (Üllés),
 • a Csanád Táncegyüttes (Makó),
 • a Maros Táncegyüttes (Makó),
 • a „Bánát” Szerb Kulturális Közhasznú Egyesület (Deszk)
 • a Szeged Táncegyüttes Bodzavirág és Szenior csoportja, valamint
 • az Apátfalvi Hagyományőrző csoport

táncait láthatta az esőtől bemenekült közönség. 

 

 

Késő délután azután az eső is elunta az esést, felszakadozott a felhőzet és egyre többen jöttek ki a búcsúba. Kora estére szinte teljesen megtelt a Búcsú tér.

 

A Rév utcán közel negyven árus kínálta portékáját, a téren pedig közel harminc mutatványos kínált önfeledt szórakozást a Szegedi Városkép és Piac Kft. által szervezett vásárban, így a Búcsú tér idén is rengeteg kikapcsolódási lehetőséget kínált az óriás hintákkal, céllövöldékkel, forgókkal, dodzsemmel, ugrálóvárral és kirakodóvásárral.

 

Nem sokkal hét óra után, Charlie esti koncertje előtt lépett a színpadra Szabó Sándor és Szécsényi Rózsa, hogy köszöntse az addigra szinte teljesen megtelt tér koncertre várakozó nézőit.

 

Szabó Sándor országgyűlési képviselő egy anekdotával kezdte köszöntőjét:

 

– Amikor a szegedi legény megkérdezte a tápait, hogy mikor van a búcsú, az azt felelte, hát misakor. Majd, amikor visszakérdezett, hogy mikor van a misakor, akkor azt a választ kapta, hát búcsúkor.

Ebből ugyan nem derült ki, hogy mikor is tartják a tápai búcsút, mégis mindig nagyon sokat idetaláltak. Így van ez 1649 óta, amikor kiemelkedő egyházi ünnepként rendeztek először búcsút Tápén, később szép fokozatos népünnepéllyé vált, mára egy komplex, három napos városrész programmá nőtte ki magát– mondta Szabó Sándor.

 

 

Az országgyűlési képviselő beszélt arról is, hogy Tápé egy olyan városrésze Szegednek, ahol kiemelkedő jelentőséggel bír a hagyományok, az értékek és az ősi népi kulturális szokások őrzése. Hogy ez ma is így lehet, az az itt élők szorgalmának, tehetségének és munkájának köszönhető, ami nem véletlenül teszi Tápét az egyik legszínesebb városrésszé, az egyik legösszetartóbb közösségé. 

 

– Erre az összetartásra szükség is lesz az elkövetkezendő időben is, hiszen egy nagyon nehéz időszak előtt állunk, de biztos vagyok benne, hogy a tápaiakon semmi sem fog múlni.

 

Szécsényi Rózsa a városrész önkormányzati képviselője arról beszélt, hogy mennyi fontos az itt élőknek a búcsú:

 

– Amikor tavaly találkoztunk Mihály napon, akkor közösen elhatároztuk, hogy vírus ide, idő oda, tápai búcsú soha többet nem maradhat el. Ma mindent megtettek az égiek azért, hogy elriasszanak bennünket, de nem tudtak, most is sokan vagyunk az esti koncerten és biztos vagyok benne, mindenki nagyon jól fog szórakozni.

 

 

A köszöntők után szólították a színpadra Széll Zoltánt, a Tápéi Hagyományőrző Egyesület elnökét, aki a közösségért végzett kiemelkedő munkájáért Szeged Város Ezüstplakettjét vehette át.

 

Széll Zoltán hosszú évek óta a búcsúk népzenei programjainak kiemelkedő és nélkülözhetetlen szervezője. Neki köszönhetik az itt élők, hogy minden évben színvonalas műsorban és programokban lehet részük Szent Mihály napján.

 

A Tápai búcsú ezzel még nem ért véget. Holnap, vasárnap a Szent Mihály Templomban tartandó szentmisével és azt követően az onnan induló körmenettel folytatódik a hagyományoknak megfelelően a búcsú.

 

 

Címlapon

mutasd mind