Kormányzati megtorlás: a 24.hu tulajdonosa szerint új szinten a kormány független szereplők ellen folytatott hadjárata

Varga Zoltán szerint az ellene folytatott büntetőeljárás világos üzenetet küld a hozzá hasonlóknak: ha nem vagy velünk és kinyitod a szád, megtorlásra számíthatsz.
Kékes Viktória

2022. december 12. 10:52

Kormányzati megtorlás: a 24.hu tulajdonosa szerint új szinten a kormány független szereplők ellen folytatott hadjárata

Interjút adott a Politicónak Varga Zoltán, a 24.hu-t és a Nők Lapját is kiadó Centrál Médiacsoport tulajdonosa. Ebben a médiamogul többek között arról beszél, hogy Orbán Viktor szövetségesei megpróbálták felvásárolni a lapjait, megszüntették az abban szereplő állami hirdetéseket, és a Pegasus-sal lehallgatták a telefonját. Most azonban minden eddiginél súlyosabb fenyegetéssel kell szembenéznie: egy esetleges börtönbüntetéssel. (Varga Zoltánt különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó uniós költségvetési csalással gyanúsítják, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal már ki is hallgatta. A Centrál Médiacsoport tulajdonosa ellen a fideszes Budai Gyula feljelentése nyomán indult eljárás - a szerk.)

 

Varga azt állítja, hogy a vizsgálat teljes mértékben alaptalan:

 

„Teljesen ártatlan vagyok”. 

 

A Politico arra emlékztet: az elmúlt évtizedben az Orbán-kormányok átalakították az ország médiapiacát. Átvették az irányítást az állami média felett, és több száz kiadó tulajdonjogát kormánybarát szervezetek kezében összpontosították. Varga szerint ez a lépés ennek a régóta tartó folyamatnak a része, de az ellene folyó eljárás egy újabb szintet jelent a kormányzattól független személyek megfélemlítésében.

 

„Az üzenet 20 százalékban nekem szól, 80 százalékban pedig a magyar elit minden tagjának. Ha nem vagy velünk, és kinyitod a szádat, akkor megtorlás következik.”

 

Varga szavainak alátámasztására a brüsszeli székhelyű napilap felidézi, hogy a  Riporterek Határok Nélkül érdekvédelmi szervezet Magyarországot a 85. helyre sorolta a világon. Olyan országok előztek meg minket, mint Szerbia, Kirgizisztán és Haiti. A szervezet értékelése szerint a Fidesz 2010-es hatalomra kerülését követően lépésről-lépésre irányítása alá vonta a magyar médiát. A politikai-gazdasági manővereknek és a kormánypárthoz közel álló oligarchák médiavállalkozások megvásárlásának köszönhetően a Fidesz ma már az ország médiapalettájának 80 százalékát ellenőrzi. Orbán Viktor - az uniós vezetők közül elsőként - a szervezet „sajtószabadság ellenségeit” felsoroló listájára került fel. Ezen 37 olyan állam- és kormányfő szerepel, akik „különösen drasztikus módon testesítik meg a sajtószabadság kíméletlen elnyomását”. Mindezek miatt Magyarország médiavilága „erősen torz”, és a magyarok egy része nem fér hozzá rendszeresen a politikai témák független híradásaihoz. Hatalmas összegű állami reklámot juttatnak el a kizárólag a kormány politikai üzeneteit harsogó médiához, nyomást gyakorolva ezzel a viszonylag kevés maradék független kiadványra.

 

Nem véletlen, hogy a legnagyobb hirdető, a magyar állam reklámjai nem szerepelnek az olyan, független lapokban mint amilyen a Centrál portfóliójába tartozó 24.hu vagy a Nők Lapja. Varga szerint kormányközeli szereplők rendszeresen szeretnék hívásokkal, üzenetekkel befolyásolni, hogy mi jelenjen meg a 24.hu-n:

 

„Megkerestek bennünket azzal, hogy ezek nem jó cikkek, le kell venni őket, mi pedig azt válaszoltuk, hogy nem vehetjük le”.

 

Azt mondta, a nyomás kiterjed az életmód-kiadványaira is, különösen a Nők Lapjára, ami nagy számban éri el a kormánynak fontos vidéki népességet. Kaptak például olyan kéréseket, hogy szerepeltessenek fideszes politikusokat a Nők Lapja címlapján, de ezeket rendre visszautasítják, mert az újság tartalmáról a szerkesztők döntenek.

 

Az ellenállás egyértelmű következménye, hogy Varga ellen most – egy fideszes képviselő feljelentése nyomán – nyomoz a NAV. Budai Gyula azt állítja, hogy Varga megkárosította az uniós költségvetést azzal, hogy áron alul adott el egy EU-s támogatásokkal létrehozott céget. A médiamogul szerint ez egy politikai eszköz, kiemelve, hogy több mint 200 kormányhoz köthető médiában jelentek meg őt támadó cikkek. Az üzletember kezdetektől azt állítja, hogy az ellene felhozott vádak hamisak és illegálisan megszerzett információkon alapulnak. Ami ellene zajlik, azt a megfélemlítés új formájaként értékeli, ami abban különbözik a korábbiaktól, hogy akár 2–12 év börtönnel is sújtható.