Elfogadta az Országgyűlés a 2023-as költségvetést, az Alaptörvény 11. módosítását, jönnek a főispánok és a vármegyék, még átláthatatlanabbak lesznek a vagyonnyilatkozatok

Mostantól törölhetik az Orbán Viktorral vagy Novák Katalinnal közös képen szereplőket és lenyúlnak négy budapesti közterületet is. Az Alaptörvény újabb módosítását is megszavazták a fideszes képviselők: jönnek a vármegyék, egy napon lesz az önkormányzati és az uniós választás. Kocsis Máté és Simicskó István javaslatát is megszavazták a fideszes képviselők, így még átláthatatlanabb lesz a vagyonnyilatkozati rendszer és jelentős pénzeket vonnak el az ellenzéki frakcióktól.
Kékes Viktória

2022. július 19. 12:39

Elfogadta az Országgyűlés a 2023-as költségvetést, az Alaptörvény 11. módosítását, jönnek a főispánok és a vármegyék, még átláthatatlanabbak lesznek a vagyonnyilatkozatok

Az Országgyűlés 135 igen szavazattal, 54 ellenszavazat mellett elfogadta Magyarország 2023-as központi költségvetését kedden. A jövő évi büdzsében a kormány 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel, 3,5 százalékos hiánycéllal és 5,2 százalékos inflációval számol.

 

A jövő évi költségvetést megalapozó salátatörvénnyel több fontos módosítást is elfogadott a T. Ház. Ezek:

A kormánymegbízottak 75 év után ismét főispánok lesznek. 

Az indoklás szerint erre a történelmi hagyományok tisztelete és újjáélesztése miatt van szükség. Az átnevezést még a fideszes szavazók csaknem kétharmada is ellenzi. legalábbis ez derül ki a Publicus friss közvélemény-kutatából, amit a Népszava ismertetett.

Forrás: Népszava/Publicus

A Telex videója szerint a javaslatot megszavazó fideszes képviselők sem tudják megindokolni erre miért van szükség.

Aki kéri, kiretusálhatják az Orbán Viktorral közös fotóról

Ha kedves olvasóink bármelyikét lefényképezik a miniszterelnök vagy a köztársasági elnök társaságában, de ennek a képnek nem örül, akkor „a tudomásszerzéstől számított 48 órán, de legfeljebb a kép közzétételétől számított 15 napon belül kérheti, hogy a képen őt tegyék felismerhetetlenné.” Ugyanez vonatkozik a hangfelvételekre is. 

 

Tóth Endre szerint ezzel a módosítással a kormány „titokzatos barátait védené meg”.

 

A momentumos politikus szerint az a cél, hogy Mészáros Lőrinc vagy Tiborcz István most már a nyilvánosságtól háborítatlanul ülhessen a miniszterelnök jobbján. 

 

„Utoljára Joszif Sztálin mellől tűntek el a fényképekről emberek”.

 

Lenyúlnak négy értékes fővárosi közteret

Az „egyes budapesti ingatlanokat érintő feladat- és hatáskör átruházásról” című módosítás arról rendelkezik, hogy négy fővárosi közterület 2022. augusztus elsejével ingyenesen az állam tulajdonába kerül. (Ezek a rendkívül értékes Vörösmarty, Podmaniczky és Széchenyi tér, valamint a József Attila utca.) Az ingatlanokat az állam 99 évre szóló ingyenes vagyonkezelésbe adja a (fideszes vezetésű) V. kerületi önkormányzatnak, azzal, hogy azok üzemeltetésérő, kezeléséről, közterület-használati, engedélyeztetési, valamint ellenőrzési rendszerének kialakításáról a kerület gondoskodik majd.

 

Az indoklás szerint a Vörösmarty tér és a Podmaniczky tér államosítására a kikapcsolódás lehetőségét biztosító közösségi terek fenntartása, továbbfejlesztése miatt van szükség, a Széchenyi tér és a kapcsolódó József Attila utca átvételét pedig Budapest belvárosának gyalogos-turisztikai zónájába integrálása, zöldfelületfejlesztése és új közösségi tér megteremtése teszi szükségessé.

 

A gránitszilárdságú Alaptörvény újabb, 11. módosítását is megszavazta a kétharmados kormánypárti többség. Eszerint:

Visszatérnek a vármegyék is

„A történelmi hagyományokra, a történeti alkotmányunk vívmányaira való tekintettel” mostantól a megyéket ismét vármegyéknek hívják, pont. 

 

Lázár János ugyan ellenezte a javaslatot, mert szerinte „nem jó történeti aspektusai vannak”, ígéretet is tett arra, hogy ennek megfelelően szavaz majd, most mégis az igen gombot nyomta meg. 

 

Nemsokára tehát Balogh Judit már nem csak viccből köszöntheti a Szeged TV nézőit Csongrád-Csanád vármegyéből.

Egy időpontban lesz az önkormányzati- és az uniós választás 

A változtatás értelmében fél évvel korábban, október helyett májusban választunk majd polgármestereket. Kocsis Máté a spórolással indokolta a módosítást. (Érdekes módon a titkosszolgálatok költségvetésén vagy a kormányzati kommunikáción már nem nincs szükség a takarékoskodásra, előbbi büdzséjét 30 milliárddal, utóbbiét 26 milliárddal toldották meg.)

 

Az új szabályok sok kérdést vetnek fel, és egészen biztosan nem kedveznek az ellenzéknek. Hogy miért, például itt olvasható el.

A vagyonnyilatkozati rendszer átláthatatlanabb lesz, az ellenzéki frakcióknak kevesebb pénze lesz

Végül elfogadták az országgyűlési törvény módosítását is, amely alapján az európai uniós vagyonnyilatkozati rendszert veszi át Magyarország. 

 

Ez azt jelenti, hogy a jövőben még átláthatatlanabb lesz a már eddig is értelmetlen vagyonnyilatkozati rendszer. Az országgyűlési képviselőknek mostantól nem kell beszámolniuk az ingatlanjaikról, autóikról és egyéb ingóságaikról, mint ahogy a megtakarításaikról, hiteleikről, tartozásaikról sem. Ezen felül a képviselőknek és minisztereknek már nem kell beírniuk a vagyonnyilatkozatba a velük egy háztartásban élő házastársak és gyermekek nevét. Sőt, a családtagoknak már vagyonnyilatkozatot sem kell tenniük, bár azok eddig sem voltak nyilvánosak. Abban viszont továbbra sem lesz változás, hogy a vagyonnyilatkozatok hibás kitöltését lényegében lehetetlen büntetni.

 

Ugyanebben a Kocsis Máté és Simicskó István nevével fémjelzett törvényben jelentős pénzeket vonnak el a parlamenti frakcióktól, hogy ezt a pénzt aztán betegyék a rezsivédelmi alapba. Az elfogadott jogszabály szerint összesen 3 milliárd forinttal kevesebbet kapnak a jövőben az ellenzéki pártok, és 2 milliárd forinttal csökkentették a a kormánypártok állami támogatását.

 

 

Címlapon

mutasd mind