95 éves korában elhunyt az olasz díva, Gina Lollobrigida

Az olasz filmművészet legendás alakját egy ideje már egy római klinikán ápolták. A színésznő halálát családja jelentette be.
Vass Imre

2023. január 16. 15:50

95 éves korában elhunyt az olasz díva, Gina Lollobrigida

Lollobrigida az 1950–60-as évek filmjeinek egyik leghíresebb szépsége, szexszimbóluma volt. Hollywoodban a korszak legnagyobb férfisztárjaival dolgozott, Európában pedig olyan rendezőkkel, mint Vittorio De Sica, Mario Monicelli és Pietro Germi.

 

1927. július 4-én született a Rómához közeli Subiacóban egy bútorasztalos lányaként. Tizenéves korában modellkedett és szépségversenyeken vett részt, 1947-ben a Miss Italia harmadik helyezettje lett. A jelentkezési lapra azt írta: érez magában tehetséget a színészethez, de inkább valami komolyabbra használná a képességeit.

 

Több európai film után az 1953-as Ördögi kör című mozi hozta meg számára a nemzetközi hírnevet, amelyben Humphrey Bogart partnere volt. Szépségével felkeltette a milliárdos rendező-producer, Howard Hughes érdeklődését is, aki Hollywoodba invitálta.

 

Gina Lollobrigida legsikeresebb filmjei az 1950-es években készültek. Abban az időszakban olyan alkotások főszereplője volt, mint a Salamon és Sába királynője, a Párizsi Notre-Dame és A világ legszebb asszonya.

 

A férjétől 1971-ben vált el és szinte teljesen visszavonult a színészettől, a fotózás foglalkoztatta. Modelljei között volt Henry Kissinger, Jurij Gagarin és Grace Kelly is.

 

Lollobrigidának egy fia és egy unokája született, Milko és Dimitri.

Vélemények

mutasd mind