890 ezer listás szavazatot vesztett az ellenzéki összefogás 2018-hoz képest, a Mi Hazánk az ellenzéki oldal egyetlen nyertese

Megnéztük a listás eredményeket.
Kékes Viktória

2022. április 04. 12:20

890 ezer listás szavazatot vesztett az ellenzéki összefogás 2018-hoz képest, a Mi Hazánk az ellenzéki oldal egyetlen nyertese

Miközben a Fidesz mintegy plusz százezer listás szavazatot tudott produkálni, az ellenzéki összefogás pártjai brutális mértékű, csaknem 890 ezer listás szavazatot veszítettek el a 2018-ban (külön-külön) elért eredményükhöz képest. Ez azt jelenti, hogy ezúttal nem vált be az a modell, amely a 2019-es önkormányzati választásokon nem várt sikerre vezette az elsőként összeálló ellenzéki pártokat. Ha az Egységben Magyarországért pártjainak 2018-as eredményét vesszük alapul, jobban jártak volna, ha külön-külön indulnak el a 2022-es országgyűlési választásokon:

A 2018-ban és a 2022-ben elért országos listás szavazatok aránya. Forrás: valasztas.hu

 

Ennek okairól bizonyára sokat olvashatunk még a következő napokban, de az már most biztosnak látszik, hogy a jobbikos szavazóknak komoly szerepük volt ebben. Török Gábor például arról beszélt tegnap este a Telex választási műsorában, hogy az egykori parlamenti párt mintegy egymillió szavazója nagy valószínűség szerint 

  1. lemorzsolódott (nem ment el szavazni),
  2. átszavazott a Fideszre,
  3. átszavazott a Mi Hazánkra.

 

Ezt az elméletet támasztja alá a Mi Hazánk eredménye: országszerte 6,3 százalékos listás szavazataránnyal, csaknem 320 ezer listás szavazattal jutott be a parlamentbe a mindössze négy évvel ezelőtt, a Jobbik néppártosodását elutasító, radikális szélsőjobboldali eszméket vallók kiválásával megalakult párt.

 

Forrás: valasztas.hu

Egyéniben ugyan egyetlen mandátumot sem nyertek el, listás eredményüknek köszönhetően így is hét képviselőt küldhetnek majd az újonnan megalakuló országgyűlésbe. Ezzel gyakorlatilag a harmadik legnagyobb politikai erővé avanzsáltak mindössze négy kurta év leforgása alatt, és ők lettek az ellenzéki oldal egyedüli nyertesei is. 

 

Budapest kivételével minden megyében ők lett a harmadik erő a Fidesz és az Egységben Magyarországért mögött. 

 

Ez pedig az egykori jobbikos szavazóknak köszönhető. Jól látszik, hogy ott ment igazán nagyot a Mi Hazánk, ahol anno a Jobbik is erős volt. (Például: Nógrád 2, Csongrád 3, Bács-Kiskun 5, Heves 3) Ezzel szemben Budapesten még a Kétfarkú Kutyák is le tudták győzni őket. Ők egyébként csak a fővárosban tudtak parlamenti küszöböt elérő, azaz 5 százalék feletti eredményt produkálni, Kovács Gergő szerint „külön gáz, hogy a Covid-diktatúrázással a félnácik is megelőztek minket.” 

 

Forrás: valasztas.hu

A jelek szerint tehát igaza volt azoknak, akik azt mondták, hogy a jobbikos szavazók többsége ezúttal nem fog átszavazni az összellenzéki jelöltre. Jakab Péter tegnap Márki-Zay Pétert hibáztatta, de továbbra is kiállt az összefogás mellett. Kérdés, hogy meddig.