86 millió forintot von el a kormány a szegedi közétkeztetéstől – Tóth András az NGSZ igazgatója a Témában

Rá jár a rúd az önkormányzatra: hatszorosára és hétszeresére dráguló áram- és gázár után 86 millió forinttal csökkentette a közétkeztetési normatívát a kormány – szerintük ezt is az önkormányzatnak kéne pótolnia. Balogh Judit vendége a Témában Tóth András, az NGSZ igazgatója volt.
Ancsin Zsuzsanna

2023. január 27. 13:12

86 millió forintot von el a kormány a szegedi közétkeztetéstől – Tóth András az NGSZ igazgatója a Témában

Számos problémával szembesülünk a közétkeztetés kapcsán. Ezek közé tartozik például az infláció kérdése, a dráguló alapanyagok, az üzemanyagár és az energiaár emelkedése. Mindezek ellenére a kormány több tízmillió forinttal csökkenti a szegedi közétkeztetésre szánt normatívát.

 

Tóth András kiemelte, hogy a drágulások komoly hatással vannak a közétkeztetésre és annak áraira.

 

– A közétkeztetési ár három részből tevődik össze:

  • az önkormányzati finanszírozásból,
  • van egy állami finanszírozási része és
  • egy szülői finanszírozási része.

Az elmúlt évben volt egy áremelés a közétkeztetésben – ez egy megkésett áremelés a koronavírus-járvány alatt bevezetett az állam díjemelési moratóriumokat az önkormányzatok nem emelhették a közétkeztetési díjakat sem – mondta az NGSZ igazgatója.

 

Ezeket a moratóriumokat júniusban ugyan feloldották, de addigra előtte már májusban le kellett adni a létszámadatokat. Később jelezték az államnak, hogy díjemelkedés történt, de ahelyett, hogy az segített volna, még további összeget vont el a normatív alapból: így került 86 millió forinttal kevesebb a szegedi közétkeztetési alapba. Ennek terhe az önkormányzatra és a szülőkre hárul.

 

– Ez különösen érthetetlen annak tükrében, hogy ezt az ágazatot kiemelten sújtja az infláció. Közben a minőségi oktatásnak, a gyermek közétkeztetés, az egyik alap feltétele kell, hogy legyen. Hiszen muszáj a gyermekeknek megfelelő táplálékhoz, tápanyaghoz jutni, hogy teljesíteni tudjanak mind mentálisan, mind fizikálisan. Az elvonás nehéz helyzetbe hozza az önkormányzatot, hiszen az önkormányzat amellett tette le a voksát, hogy a gyermek étkeztetésben biztosítani kell a megfelelő színvonalú ellátást – jegyezte meg Tóth András.

 

A több, mint másfél éves áremelkedés utolérésére egy kétlépcsős rendszert hoztak létre, aminek első foka a tavaly szeptember elsejével hatályos áremelés volt.

 

– A közétkeztetés közel egymilliárd forinttal drágult. Ennek a megoszlása viszont gyakorlatilag azt jelenti, hogy 700 millió forintot kell az önkormányzatnak a korábbi 238 millió forint helyett biztosítania és a fennmaradó 300 millió forint az, ami a szülői térítési díjakban jelentkezik. Gyakorlatilag 10 forintból 7 forintot az önkormányzat áll, 3 forintot a szülők.

 

A kétlépcsős áremelési rendszer második foka idén szeptember elsejével lép életbe, a mértéke várhatóan tizenhét százalék lesz.

 

Nézze meg (újra) a beszélgetést!