80 százalék – Lakner Zoltán jegyzete

Biztosan lehet jókat közbeszerezni az Országos Meteorológiai Szolgálatnál (OMSZ) is, az intézmény budapesti központja meg egy nagyon szép épület. Ezzel együtt sem tűnik úgy azonban, hogy pont innen lehetne a legtöbb pénzt kiszivattyúzni. Ennél fogva az OMSZ vezetőinek hirtelen kirúgása sokkal inkább tűnik a kormányzati gyávaság és hozzá nem értés mintapéldájának.
Lakner Zoltán

2022. augusztus 25. 11:12

80 százalék – Lakner Zoltán
jegyzete

Két évvel ezelőtt még kitüntették, miniszterelnöki szinten méltatták az OMSZ vezetőit és teljes stábját, sőt még idén év elején is az akkor illetékes agrárminiszter dicsérte a szolgálat munkáját. Ehhez képest az új kormányzati felügyelő, a szégyenszemre akadémikus, valójában jó ideje tudomány-felszámolási komisszárként működő Palkovics László hétfőn azonnali hatállyal kirúgatta a meteorológiai szolgálat vezetőit. Egy nappal később Gulyás Gergely a Kormányinfónak nevezett csúsztatási és nyegleségi bemutatón az „utolsó utáni cseppről beszélt”, amitől kicsordult a pohár, mondván, hogy már az augusztus 20-i sajnálatos eseményeket megelőzően sem tetszettek a kormánynak a prognózisok. Ehhez képest az egyik eltávolított OMSZ-vezető elmondta, hogy soha semmilyen kifogás nem érkezett a munkájukkal kapcsolatban, a már említett közelmúltbeli méltatások éppen hogy a kormány elégedettségét jelezték.

 

Ezek azok a körülmények, amelyek miatt nehéz másképp összerakni az augusztus 20-a körüli különös eseményeket, mint úgy, hogy mivel a tűzijátékot lefújták az eső miatt, majd aztán mégsem esett, fejeknek kellett hullani és kirúgták a meteorológusokat.

 

Holott, mostanra már az is kiderült, hogy az OMSZ az állami rendezvény biztonsága érdekében a szokásos napi rutinhoz képest még egy mérést elvégzett. Ennek az eredménye azonban nem készülhetett el az ünnepségeket irányító operatív törzs augusztus 20-án délben tartott ülésére, s az OMSZ jelezte is, hogy délután 3-ra tudja csak szállítani a pontosabb adatokat. Amelyek, persze, akkor sem lettek volna száz százalékosak, hiszen minél rövidebb időtávra és minél szűkebb térségre kell előre jelezni, annál nagyobb a rizikó. A meteorológia nagyon komoly matematikai modelljei is hibahatárokkal dolgoznak, nem ígérnek soha száz százalékos találati pontosságot.

 

Most is megmondták: nyolcvan százalék az eső, felhőszakadás, vihar esélye.

 

Az operatív törzs ennek alapján hozott, egyébként felelős döntést, azt, hogy nem teszi ki a nagy eséllyel balesetveszélyes időjárásnak a tűzijátékra összegyűlő embertömeget. Akkor sem biztos, hogy más döntés születik, ha megvárják a délután 3 órára szállított frissebb előrejelzést. A lényeg azonban, hogy az operatív törzs hozott egy döntést egy szakmailag megalapozott információra alapozva. A tűzijátékot pedig megtartják egy héttel később, mindenki boldog lehet vele, akinek éppen ez hiányzik az életéből.

 

Nincs itt tehát semmi látnivaló, gondolhatnánk. A szakértő szakértett, a döntéshozó döntött, a tűzijátékot megtartják, a közpénzt elköltik.

 

Csakhogy a tűzijáték politikai kérdés, már az első Orbán-kormány idején is az volt, a kirakatműsor ékköve. Ennek híján, úgy tűnik, nem teljes az állami rongyrázás, nem elég boldogok a tömegek ahhoz, hogy megfeledkezzenek a közelgő rezsiszámláról. Ezért valakinek felelnie kell.

 

Habár az operatív törzs meghozta döntését augusztus 20-án, később kitáncolt ebből a felelősségből.

 

A kormánypárti megmondók szakmaiatlansággal vádolják az OMSZ-t, a szorgalmasabb talpnyalók egyenesen szabotázsra célozgatnak. Igazából nehéz is megérteni, mi a csudától olyan fontos a tűzijáték, hogy az elmaradása miatt felelőst kell produkálni, de így legalább az operatív törzs visszatérhetett a megszokott gyáva üzemmódjához. Hiszen pár nappal augusztus 20-a előtt a helyi rendezvények szervezőire bízták az események megtartását, holott ők nem kapnak speciálisan nekik gyártott előrejelzést. Ahogyan a járványügyi operatív törzs is a helyi önkormányzatokra bízta a lezárások elrendelését vagy enyhítését, például, hogy kelljen-e maszkot viselni a közparkokban, vagy az iskolákra, hogy kinyitnak-e, miközben az e döntések meghozásához szükséges adatokat a kormány nem osztotta meg velük. Szigorítani a kormány meg a törzse nem mert, ezért a felelősséget áttolta, ahogyan az ünnepélyszervező operatív törzs sem mert általános országos döntést hozni. Amelyik döntését pedig meghozta, a budapesti tűzijátékkal kapcsolatban, azt is igyekszik másra hárítani.

 

A romos állapotú lélegeztetőgépek túlárazott vásárlásakor valahogy bátrabbak voltak ugyanezek a szereplők, igaz, ott száz százalékban ki volt jelölve, kikhez megy a pénz.

 

A nyolcvan százalékos előrejelzésre alapozott döntésért most azoknak kell elvinniük a balhét, akik tényleg értenek valamihez. Pedig súlyos következményeknek – nem a tűzijáték elhalasztásáért – azokat kellene érniük, akiknek a választási ígéretei 80 százaléknál jóval kisebb mértékben teljesülnek: a 80-ból egyelőre igazából csak a 0 a biztos.

Vélemények

mutasd mind