76 napja tart az orosz-ukrán háború

Két és fél hónapja támadta meg Oroszország a szomszédos Ukrajnát. A fegyverek azóta sem hallgatnak.
Vass Imre

2022. május 10. 08:40

76 napja tart az orosz-ukrán háború

Újabb amerikai segítség Ukrajnának

Egy évre felfüggeszti az Amerikai Egyesült Államok az ukrán acélra kivetett vámterheket.

 

Washington célja, hogy fellélegezhessen az amúgy is nehéz gazdasági helyzetben lévő ország. Donald Trump volt elnök 2018-ban 25 százalékos illetéket szabott ki acélimportokra, így az Ukrajnából érkezőre is. Ezt módosította most Joe Biden. A jelenlegi elnök aláírt egy másik fontos jogszabályt is. Szignózta az ukrán demokrácia védelmében hozott 2022-es kölcsönbérleti törvényt. Ez megkönnyíti, hogy az Egyesült Államok katonai felszereléseket küldjön az oroszokkal háborúban álló Ukrajnába. Kijev üdvözölte Washington döntését.

 

Egyes orosz csapatok megtagadják a parancsokat Ukrajnában

Egy magas rangú amerikai védelmi tisztviselő arról számolt be, hogy már több olyan jelentést is látott, melyek arról szóltak, hogy egyes orosz csapatok egyszerűen nem engedelmeskednek a parancsoknak Ukrajnában.

 

Az Egyesült Államok értesülései szerint az orosz csapatok körében a középszintű tisztektől kezdve egészen a zászlóaljszintig terjed a parancsok megtagadásának trendje, a tisztviselő szerint pedig ezen orosz csapatok nem hajlandók előrenyomulni az új, Donbász elfoglalását célzó offenzívában.

 

A magas rangú amerikai védelmi tisztviselő megjegyezte, ezek a csapatok vagy teljes egészében megtagadták a parancsok teljesítését, vagy teljesítették ugyan, de “nem engedelmeskedtek olyan készséggel, ahogyan azt egy katonától elvárnák”.

 

 

Zelenszkij: Ukrajna újabb fontos lépést tett az uniós csatlakozás felé

A litván külügyminiszter szerint csak Putyin eltávolításával lehet véget vetni az orosz fenyegetsének. Gabrielius Landsbergis szerint Putyin május 9-i, a győzelem napja alkalmából tartott beszéde alulmúlta a várakozásokat, a borús arckifejezésekből pedig látszott, hogy Oroszország ukrajnai hadjárata nem sikeres. 

 

A külügyminiszter szerint ugyanakkor egy sebzett Putyin talán még veszélyesebb is lehet, ezt pedig csak úgy lehet elhárítani, ha megfosztják őt a hatalomtól.

 

 Landsbergis az AP-nek úgy fogalmazott, hogyamíg a mostani rezsimet le nem váltják, a környező országok mindig veszélyben lesznek, és hozzátette, hogy teljes rendszerváltásra van szükség, nem elég Putyint és a belső körét leváltani.

 

Az ukránok szerint Oroszország elkezdett felkészülni Herszon megye teljes megszállására

Ennek érdekében megerősítette tüzérségét az általa 2014-ben önkényesen elcsatolt Krím-félsziget északi részén – közölte Olekszandr Motuzjanik, az ukrán védelmi minisztérium szóvivője.

 

Ivóvizet és áramot a Krím elcsatolása előtt onnan kapott a félsziget

A tisztségviselő szerint Oroszország céljai között szerepel a Donyec-medencében lévő két régió, Donyeck és Luhanszk megye teljes elfoglalása, emellett pedig a Krímmel szomszédos Herszont is teljesen el akarja foglalni. A megyeszékhely, Herszon már több hete orosz ellenőrzés alatt áll.

 

 

Macron és Scholz fellélegzett Putyin ünnepi beszéde hallatán

Eredmény, de messze nem elég, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nem mélyítette tovább az Ukrajna elleni támadással háborúvá szélesedett orosz-ukrán konfliktust a náci Németország felett aratott győzelem évfordulója alkalmából Moszkvában elmondott beszédével - mondta Olaf Scholz német kancellár és Emmanuel Macron francia államfő hétfőn Berlinben.

 

Anémet kormányfő és a második ciklusának első külföldi útján Berlinbe látogató francia elnök a találkozójuk után tartott tájékoztatón egyaránt kiemelte, hogy az újabb "eszkaláció" elmaradása csekély eredmény, jóval többre, mielőbb fegyvernyugvásra és a kétoldalú tárgyalások folytatására van szükség a konfliktus rendezéséhez.

 

Olaf Scholz hangsúlyozta, hogy Vlagyimir Putyinnak ki kell vonnia az összes orosz katonát Ukrajnából. Hozzátette, hogy orosz "békediktátummal" nem lehet befejezni a háborút - írja az MTI.

 

Brit védelmi miniszter: Senki nem akarja megtámadni Oroszországot

A brit védelmi miniszter szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök állításai ellenére senki nem akarja megtámadni Oroszországot. Ben Wallace hétfőn a brit fegyveres erők londoni múzeumában tartott sajtótájékoztatóval egybekötött előadást az ukrajnai háborúról. Reagált arra is, hogy Putyin a náci Németország felett aratott győzelem 77. évfordulóján rendezett moszkvai díszszemlén kijelentette: Oroszország az ukrajnai katonai fellépéssel saját területei elleni agressziót akadályozott meg. 

 

Wallace a londoni rendezvényen úgy fogalmazott: Putyin az elmúlt hónapokban és években számos „mesébe illő kijelentést” tett, amelyek „még szórakoztatók is lehetnének, ha nem lennének ennyire tragikusak”. A brit védelmi miniszter kijelentette: senki nem tervez inváziót Oroszország ellen, és Putyin visszatérő állításaival ellentétben a NATO nem kerítette be Oroszországot.

 

Hozzátette: a NATO-országokkal közös orosz határszakasz Oroszország külső határainak mindössze a hat százalékát teszi ki, és „ez aligha nevezhető bekerítésnek”. „Nyilvánosan és kategorikusan kijelentem, hogy sem Nagy-Britannia, sem a NATO, sem Kelet-Európa nem tervez és soha nem is tervezett Oroszország elleni inváziót” – fogalmazott hétfői sajtótájékoztatóján a brit védelmi tárca vezetője.