755 milliárd forintos kiadáscsökkentést jelentett be a Pénzügyminisztérium

Ez az államadósság-ráta gyorsabb csökkentését teszi lehetővé. Két hete már volt egy 350 milliárdos csomag.
Kovács M. Norbert

2021. december 23. 08:42

755 milliárd forintos kiadáscsökkentést jelentett be a Pénzügyminisztérium

Szerda késő este adott ki a Pénzügyminisztérium egy közleményt, ami szerint jövőre drasztikus kiadáscsökkentésre kényszerül a hiánycél teljesítése érdekében. A közleményben, amiről a Portfolio írt először, a többi között az szerepel, hogy

 

„a kormány egyes állami beruházások átütemezésével 755 milliárd forint megtakarítást ér el a jövő évi költségvetésben, így a GDP-arányos hiánycélt 5,9%-ról 4,9%-ra javítja. Mindez az államadósság-ráta gyorsabb csökkentését is lehetővé teszi.”

 

A közlemény részletezi a gazdaság, a beruházások, a foglalkoztatottság és a munkanélküliség kedvező adatait, arról viszont részletesen nincs szó benne, hogy konkrétan milyen beruházásokat halasztanak el. Mindössze annyit írnak, hogy:

 

„A megtakarítás olyan beruházások átütemezésével érhető el, amelyeknek közbeszerzési, tervezési vagy kivitelezési késedelme lehetővé teszi a 2022-es költségvetés tehermentesítését.”

 

A 444 megjegyzi, hogy a pénzügyi tartalékképzés összefügg azzal, hogy a választás előtt még jusson pénz a 13. havi nyugdíjra, a családi adóvisszatérítésre, a 25 év alattiak adómentességére, a munkát terhelő adók 750 milliárd forintos csökkentésére és a béremelésekre.

 

A Pénzügyminisztérium legutóbb két hete, szintén egy késő este kiadott közleményben jelentett be egy 350 milliárdos kiadáscsökkentő csomagot, ami alapján beruházásaokat halaszt el a kormáyn, az akkor leginkább az Emmi és a ITM beruházásait érintette.