750 millió dolláros amerikai katonai támogatás érkezhet Ukrajnába

Hírösszefoglaló az orosz–ukrán háborúról 2022. április 13-án reggel.
Garai Szakács László

2022. április 13. 08:15

750 millió dolláros amerikai katonai
támogatás érkezhet Ukrajnába

Biden szerint Putyin népirtást követ el Ukrajnában

Vlagyimir Putyin orosz elnök népirtást követ el az ukrajnai háborúban – erre utalt Joe Biden amerikai elnök kedden, az Iowa államban található Menlo városában tartott beszédében. Az amerikai elnök a növekvő üzemanyagárakkal kapcsolatban úgy fogalmazott: mindent megtesz, hogy csökkenjenek az árak és kezelje a Putyin okozta áremelkedést. Biden hozzátette: „a családi költségvetés, a tankolás nem függhet attól, hogy egy diktátor háborút folytat és népirtást követ el egy fél világgal arrébb.”

 

Később újságírók kérdésére megerősítette a beszédben használt szavait.

 

„Népirtásnak neveztem, mert egyre világosabb, hogy Putyin még annak a gondolatát is próbálja kitörölni, hogy valaki ukrán lehessen. A bizonyítékok egyre szaporodnak”.

 

Az elnök szerint több bizonyíték is napvilágra került azokról a „szörnyű dolgokról, amelyeket az oroszok elkövettek Ukrajnában”, és egyre többet tudnak a pusztításról. Biden a népirtás kifejezéssel kapcsolatban úgy fogalmazott: „erről majd jogászok döntenek nemzetközi szinten, hogy annak számít-e vagy sem, de nekem nagyon úgy tűnik, hogy igen”.

 

Az amerikai médiának nyilatkozó szakértők szerint ez a kijelentés a Biden vezette kabinet Oroszországgal kapcsolatos retorikájának újabb lépése. Az amerikai kormány korábban azzal vádolta az orosz elnököt, hogy háborús bűnöket követ el, azonban a polgári áldozatokat követelő háborút eddig nem nevezte népirtásnak. Szakértők szerint Biden keddi megjegyzései tovább fokozzák az Egyesült Államok és Oroszország között fennálló feszültséget. Múlt hétfőn arra a kérdésre, hogy a bucsai gyilkosságok népirtásnak minősülnek-e, Biden úgy válaszolt: „Nem, szerintem ez háborús bűn.”

 

Ugyanezen a napon Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója azt mondta: a kormányzat még nem tudta megítélni, hogy Ukrajnában népirtás zajlik-e, és azt javasolta, hogy ezt egy vizsgálat során állapítsák meg. „Láttunk atrocitásokat, láttunk háborús bűnöket, de azt egyelőre nem láttuk, hogy az ukrán nép módszeres gyilkolása a népirtás szintjére emelkedett volna” – fogalmazott akkor Sullivan.

 

Ma várhatóan bejelentik, hogy újabb 750 millió dolláros katonai támogatást nyújt az Egyesült Államok Ukrajnának az orosz csapatok elleni harchoz – írja az amerikai sajtó az ügyben jártas amerikai tisztviselőkre hivatkozva. A Fehér Ház a múlt héten közölte, hogy a háború február 24-i kezdete óta az Egyesült Államok több mint 1,7 milliárd dollár értékben nyújtott úgynevezett biztonsági segítséget Ukrajnának.

 

Orosz csapatösszevonások három helyszínen

Műholdfelvételek és helyi jelentések alapján az oroszok három helyen gyűjtenek össze csapatokat és felszerelést az ukrán határnál:

  • Belgorod,
  • Voronyezs és
  • Matvejev Kurgan

közelében.

 

Moszkva is megvádolta Kijevet vegyifegyver bevetésével

A Ria Novosztyi írta, hogy az orosz külügy szerint vegyifegyvert vethetnek be az ukrán hadsereg katonái és a nacionalisták Donbaszban. A külügyminisztérium állítása szerint hasonló akciókat Szíriában is végrehajtottak a nyugatiak a civilek ellen.

 

Házi őrizetben egy hazaáruló

Őrizetbe vette az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) Viktor Medvedcsuk ukrán vezető politikust – közölte kedden este Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Medvedcsukot oroszbarátként tartják számon. Zelenszkij nem közölt részleteket, csupán azt írta, hogy a politikust „különleges művelet”" keretében tartóztatták le. Medvedcsuk az Ellenzéki Platform-Az Életért elnevezésű oroszbarát párt parlamenti képviselője és egyik vezetője.

 

Hazaárulás vádjával házi őrizetre ítélték, de az Oroszország által Ukrajna ellen február 24-én indított háború kezdete óta nem tartózkodott abban a lakásában, ahol lennie kellett volna, ezért időközben az ügyészség elrendelte a letartóztatását. Ügyvédje, Larisza Cserednyicsenko még februárban azt állította, hogy Kijevben van, „biztonságos helyen”.

 

Hazaárulással azért vádolják Medvedcsukot, mert a gyanú szerint titkos katonai információkat adott át 2020-ban egy ukrán katonai alakulatról Oroszországnak. Tavaly októberben az ellene felhozott vádakat még terrorszervezettel történő együttműködéssel is kiegészítették a Donyec-medencei oroszbarát szakadárokkal meglévő kapcsolatai miatt, akikkel a gyanú szerint szénnel kereskedett. Viktor Medvedcsukot a bírósági tárgyalása előtti időszakra kötelezték házi őrizetre.