75 éve adták át az első Kossuth-díjakat: kezdetben a széncsaták hőseit, a termelőszövetkezeti és gyáripari munkásokat is jutalmazták a legmagasabb magyar állami kitüntetéssel

Bajor Gizi, Kodály Zoltán és Szent-Györgyi Albert mellett vájárokat, traktorosokat és vasesztergályosokat is kitüntettek 1948-ban Kossuth-díjjal. Hetvenöt éve osztották ki első ízben a legmagasabb magyar állami kitüntetéseket. A Szegedi Tükör visszatekintése.
Szegedi Tükör

2023. március 24. 09:04

75 éve adták át az első
Kossuth-díjakat: kezdetben a széncsaták hőseit, a
termelőszövetkezeti és gyáripari munkásokat is jutalmazták a
legmagasabb magyar állami kitüntetéssel

A centenárium évében, 1948. március 15-én adták át az első Kossuth-díjakat. A Szabad Nép korabeli cikke szerint ekkor „nemcsak a legkiválóbb magyar tudósokat és művészeket, de a széncsaták hőseit, a hídverőket, a textilmunkásokat, a szorgalmukkal és eredményeikkel kitűnő újgazdákat, kisbirtokosokat és földműves-szövetkezeteket is jutalmaztak Kossuth-díjjal.”

 

Kodály Zoltán átveszi Tildy Zoltán köztársasági elnöktől a Kossuth-díjat 1948-ban (forrás: Magyar Fotográfiai Múzeum/Bojár Sándor)

Első alkalommal Tildy Zoltán köztársasági elnök adta át a Kossuth-díjat, több mint száz kitüntetettnek. „Ezzel nagy lépést tettünk az alkotó munka fokozottabb megbecsülése felé. Mint ahogy kétségtelennek tartjuk azt is, hogy a Kossuth-díjak serkentő hatással lesznek munkásságunkra, parasztságunkra és értelmiségünkre egyaránt” – írta a korabeli sajtó az első díjátadó kapcsán.

 

Ekkor tüntették ki Füst Milán írót, Kodály Zoltán zeneszerzőt és Somlay Artúr színészt is. Sőt posztumusz díjakat is kiosztottak, amelyeket Bartók Béla, Derkovits Gyula és József Attila örökösei vehettek át.

 

Ifj. Jancsó Miklós két ízben is kapott Kossuth-díjat, 1948-ban és 1955-ben (forrás: SZTE)

A több mint száz kitüntetett közül tíz szegedi, illetve Szegedhez kötődő díjazott volt:

  • Szent-Györgyi Albert Nobel-díjas biokémikus, a szegedi egyetem korábbi rektora,
  • ifj. Jancsó Miklós farmakológus, a Szegedi Gyógyszertani Intézet vezetője,
  • Sík Sándor piarista tanár, költő, irodalomtörténész,
  • Erdei Ferenc szociológus,
  • Ivánovics György mikrobiológus, egyetemi tanár,
  • Laki Kálmán biokémikus, egyetemi tanár,
  • Öveges József fizikus, piarista szerzetes, egyetemi tanár,
  • Straub F. Brunó biokémikus, egyetemi tanár,
  • Vilmon Gyula orvos, egyetemi tanár,
  • József Attila költő.

 

A Somogyi-könyvtár gyűjtése alapján napjainkig mintegy ötven szegedi, illetve Szegedhez kötődő személyt tüntettek ki Kossuth-díjjal – köztük matematikusokat, orvosokat, természettudósokat, mérnököket, írókat, színészeket, operaénekeseket és képzőművészeket.